miten käyttö lainausmerkkien sitaateissa

By | 27 syyskuun, 2023

Lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoitusta, ja niitä käytetään eri tarkoituksiin, kuten merkitsemään suoria puheen tai tekstien otteita. Niitä käytetään myös ilmaisemaan käsitteiden tai termien kirjaimellisuutta tai epätavallisuutta. Tässä artikkelissa tarkastelemme kuinka käyttää lainausmerkkejä sitaateissa oikein.

Sitaatit ovat otteita tekstistä, puhumisesta tai laulusta, jotka toistetaan sellaisenaan ja merkitään lainausmerkeillä. Niitä käytetään usein tuomaan esiin jonkun toisen ajatuksia tai kommentteja, ja ne auttavat lukijaa erottamaan oman kirjoittajan sanat toisen henkilön lausunnosta.

Kun lainaat suoraa puhetta, aseta lainausmerkit lausunnon alkuun ja loppuun. Esimerkiksi: ”Hän sanoi: ’En voi odottaa nähdäkseni teitä huomenna’.”

Jos puhut kahden tai useamman henkilön välisestä vuoropuhelusta, käytä lainausmerkkiä jokaisen henkilön puheenvuoron alussa ja lopussa. Tässä esimerkki: ”Anna sanoi: ’Rakastan tätä kirjaa’. Matti vastasi: ’Minäkin pidin siitä’.”

On tärkeää huomata, että lainausmerkit tulevat lausunnon sisäpuolella olevien pilkkujen ulkopuolelle, kuten yllä olevassa esimerkissä.

Toisinaan lainaamme myös tekstiä tai kirjoitusta kirjasta, artikkelista tai muusta lähteestä. Tässä tapauksessa lainaan tulee yleensä merkitä myös lähdeviite, esimerkiksi lainausmerkkien jälkeen sijaitseva numero tai nimike, joka linkittää sitaatin alkuperäiseen lähdeaineistoon.

Vaikka lainausmerkit ovat hyödyllisiä monissa tilanteissa, on myös tärkeää käyttää niitä oikein ja harkiten. Liiallinen lainaaminen voi tehdä tekstistä epäselvän tai vaikeasti luettavan.

Kun lainaat jotakuta, varmista, että toistat heidän sanansa tarkasti eikä käännä niitä omien sanojesi tai tulkintojesi mukaan. Tämä varmistaa, että välität tietoa tarkasti ja osoitat kunnioitusta alkuperäiselle kirjoittajalle tai puhujalle.

Lainausmerkit ovat erityisen tärkeitä akateemisessa kirjoittamisessa ja tutkimuksessa. Tässä tapauksessa lainausmerkkien avulla merkitset suorat lainaukset ja erota ne omasta tekstistäsi. Tarvittaessa voit myös käyttää kursiivia alleviivatakseen tai korostaaksesi tärkeitä kohtia lainauksessa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lainausmerkit ovat tehokas keino tuoda esiin toisen henkilön ajatuksia ja puheita tekstin sisällä. Käyttämällä lainausmerkkejä oikein ja harkiten, voit auttaa lukijoita ymmärtämään kuka puhuu tai mitä tekstin ulkopuolella tapahtuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *