milloin sanaan laitetaan lainausmerkit

By | 18 syyskuun, 2023

Lainausmerkit ovat kirjoitusmerkkejä, jotka käytetään osoittamaan, että jokin osa tekstiä on lainattu tai toisen tekstin tietoa siteerataan. Lainausmerkit voivat myös viitata siitä, että sana tai lause on käytössä eri merkityksessä kuin normaalisti. Lainausmerkkejä käytetään useissa eri tilanteissa, ja niiden säännöt vaihtelevat jonkin verran kielen ja tyylin mukaan.

Yksi yleinen tilanne lainausmerkkien käytölle on silloin, kun lainataan suoraan toisen henkilön puhetta tai tekstiä. Esimerkiksi, jos kirjoitat artikkelia tai raporttia ja haluat siteerata jonkun asiantuntijan lausuntoa, käytät lainausmerkkejä ilmaisemaan, että se on suora lainaus. Esimerkiksi, ”Asiantuntija sanoi: ’Ilmastonmuutos on vakava uhka maailman tulevaisuudelle’.”

Lainausmerkit ovat myös käytössä silloin, kun ilmaistaan jonkin sanan tai lauseen epätavallinen tai kolmannen tasoisen merkitys. Esimerkiksi, sana ”sankari” voi viitata sotilaaseen tai pelkästään roolihahmoon fiktiivisessä teoksessa. Lainausmerkit merkitsevät, että sana käytetään erilaisten merkitysten tunnistamiseksi tai korostamiseksi. Esimerkkejä tästä ovat ilmaukset ”Sankarit tekevät aina oikein” tai ”Hän ei ollut aito ’sankari’.”

Toinen käyttötapa lainausmerkeille on silloin, kun ilmaistaan, että sana on siirtynyt toisesta kielestä tai kulttuurista toiseen. Esimerkiksi, monet englanninkielisessä julkaisussa esiintyvät sanat, kuten ”tsunami” tai ”sushi”, ovat lainasanoja japanista. Lainausmerkit osoittavat, että kyseessä on vierasperäinen sana muusta kielestä.

Kuitenkin on tärkeää huomata, että lainausmerkkejä ei tulisi käyttää jokaisen sanan tai lauseen yhteydessä. Hyvä nyrkkisääntö on käyttää lainausmerkkejä harkitusti silloin, kun ilmaisun merkitys voi olla epäselvä tai tarvitsee korostusta. Yleensä, jos haluat viitata suoraan toisen lähteen tekstiin, käytät lainausmerkkejä. Jos taas haluat korostaa tiettyä sanaa tai ilmausta, voit käyttää lainausmerkkejä.

Lainausmerkkien käyttöön liittyy myös eri kielioppisääntöjä, jotka vaihtelevat eri kielissä ja kirjoitustyyleissä. On tärkeää olla tutustunut oman kielen ja kirjoitustyylin sääntöihin, jotta käytät lainausmerkkejä asianmukaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *