lainausmerkit ennen vai jälkeen pisteen

By | 1 kesäkuun, 2023

Lainausmerkit ovat yleinen kirjoitusmerkki, jonka käyttöä on tärkeää hallita. Erityisesti kysymysmerkin ja huutomerkin käytöstä on ohjeistettu paljon, mutta myös pisteen käytön osalta löytyy erilaisia ohjeita ja näkemyksiä. Tässä artikkelissa pureudutaan kysymykseen, milloin lainausmerkit tulevat ennen pistettä ja milloin jälkeen.

Yleinen käytäntö suomen kielessä on, että pisteen sijainti määräytyy lauseen lopun perusteella. Jos lainaus päättyy lauseeseen, pisteen tulee sijaita lainausmerkkien sisällä. Esimerkiksi: ”Tänään paistaa aurinko”, hän sanoi. Tässä lauseessa lainaus päättyy sanaan ”aurinko” ja sen jälkeen tulee piste, joka sijaitsee lainausmerkkien sisällä. Jos lainaus taas ei päättyy lauseeseen, pisteen tulee sijaita lainausmerkkien ulkopuolella. Esimerkiksi: ”Tänään on kaunis ilma”, hän huomautti sarkastisesti. Tässä lauseessa lainaus päättyy sanaan ”ilma”, mutta sen jälkeen seuraa vielä huomautus sarkastisesta sävystä, joka ei ole osa lainausta. Siksi piste tulee lainausmerkkien ulkopuolelle.

On kuitenkin olemassa tilanteita, joissa lainausmerkit sijoitetaan pisteen jälkeen. Tämä tapahtuu silloin, kun lainaus on osa suurempaa lausetta ja lainausmerkeillä osoitetaan erisnimi tai muu tarkka nimitys. Tällöin erisnimi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, mikä selkeästi osoittaa, että lainaus on osa lausetta. Esimerkiksi: Mies nimeltä Matti sanoi viime viikolla ”Tulen varmasti paikalle huomenna.” Tässä lainaus ”Tulen varmasti paikalle huomenna” on osa suurempaa lausetta ja sen jälkeen tuleva piste sijoitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että lainausmerkit tulee sijoittaa pisteen eteen tai jälkeen sen perusteella, päättyykö lainaus lauseeseen vai ei. Jos lainaus päättyy lauseeseen, piste tulee lainausmerkkien sisään. Jos taas lainaus ei päättyy lauseeseen, piste tulee lainausmerkkien ulkopuolelle. Jos lainaus on osa suurempaa lausetta, erisnimen kohdalla lainausmerkit tulevat pisteen jälkeen. Oikean käytön hallitseminen tuo tekstin selkeyttä ja helpottaa lukijan ymmärtämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *