suora lainausmerkki

By | 11 joulukuun, 2023


Suora lainausmerkki

Suora lainausmerkki

Suora lainausmerkki on yksi tärkeimmistä keinoista merkitä teksti suoraan toisen lähteen tekstistä. Sitä käytetään tarkasti toisen ihmisen tai tekstin sanomien sanojen toistamiseen. Suoraa lainausmerkkiä käytetään myös osoittamaan tarkalleen, mitä sanat sisältävät, kun kyseessä on esimerkiksi lainauksen analysointi, oikeinkirjoituksen osoittaminen tai kirjoitetun ja puhutun kielen välinen ero.

Miten käytetään suoraa lainausmerkkiä?

Suora lainausmerkki merkitään yleensä lainausmerkeillä. Esimerkiksi: ”Tämä on suora lainausmerkki.” Lainausmerkin jälkeen laitetaan lainatun tekstin lähde, kuten kirjan nimi, tekijä ja sivunumero.

Miksi suoraa lainausmerkkiä käytetään?

Suora lainausmerkkiä käytetään merkitsemään tarkasti, mitä joku on sanonut tai kirjoittanut. Se auttaa säilyttämään alkuperäisen tekstin sanamuodon ja tarkoituksen. Se myös auttaa tekemään eron omien sanojen ja toisen henkilön sanojen välillä.

Johtopäätös

Suora lainausmerkki on tärkeä osa kirjoittamista ja viestintää, koska se auttaa säilyttämään tarkkuuden ja oikeellisuuden kirjoitetussa tekstissä. Sen avulla voidaan myös kunnioittaa toisen henkilön näkemyksiä ja sanoja, kun niitä siteerataan tarkasti. Suora lainausmerkki auttaa myös lukijoita hahmottamaan, mikä teksti on lainattua ja mikä omaa tekstiä.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä tehdä, jos lainattua tekstiä täytyy muuttaa?

Jos lainattua tekstiä täytyy muuttaa jostain syystä, esimerkiksi lyhentämisen vuoksi, muutokset merkitään hakasulkeiden sisään. Esimerkiksi: ”Alkuperäinen lainaus[…]muutettu lainaus.”

Voiko suora lainausmerkki olla pitkä?

Kyllä, suora lainausmerkki voi olla pitkä, mutta tällöin se merkitään omana kappaleenaan ja sisennetään molemmilta sivuilta.

Onko suora lainausmerkki aina tarpeellinen?

Riippuu tilanteesta. Jos halutaan tarkasti merkitä toisen henkilön sanat, suora lainausmerkki on suositeltavaa käyttää. Muissa tilanteissa voi riittää myös epäsuora lainaus.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *