suomi lainausmerkki

By | 9 joulukuun, 2023


Suomi lainausmerkki

Suomi lainausmerkki

Suomen kielen lainausmerkit poikkeavat muista kielistä, kuten englannista tai ranskasta. Suomessa käytetään ns. ”kulmalainausmerkkejä”, joita kutsutaan myös skandinaavisiksi lainausmerkeiksi. Näitä käytetään sitaattien, lainauksien ja puhekielen ilmaisujen merkitsemiseen.

Kulmalainausmerkit ovat ylösalaisin olevia kakkosia (”) ja alaspäin olevia ykkösiä (’). Lainausmerkit asetetaan suoraan sitaatin alkuun ja loppuun, ja niitä käytetään myös puhutun kielen ilmaisujen yhteydessä.

Lainausmerkkien käyttöä säädellään Suomen kielen lautakunnan suosituksilla. On tärkeää käyttää oikeanlaisia lainausmerkkejä ja oikein päin, jotta tekstistä tulee luettavaa ja ymmärrettävää.

Mitä pitää muistaa

Usein englanninkielisissä tekstissä näkee käytettävän erilaisia lainausmerkkejä kuin Suomessa. On tärkeää muistaa, että suomen kielen oikeinkirjoitussäännöt koskevat myös lainausmerkkejä, eikä englanninkielisiä muotoja tule sekoittaa suomenkieliseen tekstiin.

Johtopäätös

Suomen kielen lainausmerkit ovat olennainen osa kielen oikeinkirjoitusta ja niiden käyttöä tulee noudattaa huolellisesti. Oikein asetellut lainausmerkit tuovat tekstiin selkeyttä ja auttavat lukijaa hahmottamaan sitaattien ja lainauksien rajat. Skandinaavisten lainausmerkkien käyttöä tulisi harjoitella ja niiden oikeaoppinen asettelu on tärkeää niin kirjoittaessa kuin lukiessa.

UKK

Miksi suomen kielen lainausmerkit poikkeavat muista kielistä?

Suomen kielen lainausmerkkien erityisyydet perustuvat kieleen ja sen kirjoitusjärjestelmään. Skandinaaviset lainausmerkit ovat muodostuneet osaksi suomen kielen oikeinkirjoitusta ja niitä käytetään sen vuoksi, että ne selkeyttävät tekstin rakennetta.

Mitä pitää ottaa huomioon suomen kielen lainausmerkkien käytössä?

On tärkeää asettaa lainausmerkit oikein päin ja niitä tulee käyttää sitaattien ja lainauksien merkitsemiseen. Lisäksi puhekielen ilmaisut kirjoitetaan lainausmerkkien sisään, mikä helpottaa niiden erottumista muusta tekstistä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *