suomi lainausmerkit

By | 8 joulukuun, 2023
Suomi lainausmerkit

Suomi lainausmerkit

Suomen kielessä käytetään perinteisiä lainausmerkkejä eli yläpuolista lainausmerkkiä (”) ja alapuolista lainausmerkkiä (”). Näitä lainausmerkkejä käytetään osoittamaan suoraa lainausta tai puhutun kielen ilmaisua. Suomi lainausmerkit eroavat hieman muista kielistä, kuten englannista, jossa käytetään yleisemmin lainausmerkkeinä ’single quotes’ ja “double quotes’.

Suomessa on perinteisesti käytetty yläpuolista ja alapuolista lainausmerkkiä, mutta englannin vaikutus on kasvattanut käyttöä myös muiden lainausmerkkien, kuten englantilaisten lainausmerkkien, käytössä. Tämä on aiheuttanut joitakin epäselvyyksiä ja väärinkäsityksiä suomalaisten tekstien tulkinnassa.

Jotta olisi selvää, että suomalaiset lainausmerkit ovat eri kuin englantilaiset, suositellaan käytettäväksi perinteisiä suomen kielen lainausmerkkejä. Ne voidaan kirjoittaa naputtelemalla näppäinyhdistelmää ”Alt Gr” + ”Shift” + ”2” eli ” tai ”Alt Gr” + ”Shift” + ”3” eli ”. Näitä merkkejä käytetään sekä suomenkielisessä että englanninkielisessä tekstissä, kun tarkoituksena on osoittaa suoraa lainausta tai puhutun kielen ilmaisua.

Suomessa käytettävät lainausmerkit ovat tärkeä osa kielenhuoltoa ja niiden oikeaoppinen käyttö on olennainen osa selkeää ja ymmärrettävää tekstiä. On tärkeää, että kirjoittajat ja kääntäjät tuntevat suomen kielen lainausmerkit ja niiden käytön eri tilanteissa, jotta teksti säilyy luettavana ja ymmärrettävänä.

Johtopäätös

Suomi lainausmerkit ovat tärkeä osa suomen kielen kirjoitusjärjestelmää ja niiden oikeaoppinen käyttö on olennainen osa kielenhuoltoa. Vaikka englannin vaikutus on lisännyt muiden lainausmerkkien käyttöä suomessa, suositellaan edelleen perinteisten suomen kielen lainausmerkkien käyttöä, jotta tekstien tulkinta olisi yksiselitteistä ja selkeää.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kirjoitan suomen kielen lainausmerkit näppäimistöltä?

Suomen kielen lainausmerkit saa näppäimistöltä naputtelemalla seuraavia näppäinyhdistelmiä: ”Alt Gr” + ”Shift” + ”2” eli ” ja ”Alt Gr” + ”Shift” + ”3” eli ”.

Voinko käyttää muita lainausmerkkejä suomen kielessä?

Suositellaan käyttämään perinteisiä suomen kielen lainausmerkkejä, mutta muutkin lainausmerkit ovat hyväksyttäviä, kunhan niiden käyttöä harkitsee tilannekohtaisesti ja varmistaa, ettei tekstistä tule epäselvää tai vaikeasti tulkittavaa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *