suomenkieliset lainausmerkit

By | 7 joulukuun, 2023
Suomenkieliset lainausmerkit

Suomenkieliset lainausmerkit

Suomen kielessä käytetään sekä yläviivallisia (” ”) että alaviivallisia (’ ’) lainausmerkkejä. Alaviivalliset lainausmerkit ovat perinteisiä suomen kielen käytäntöjä, kun taas yläviivalliset lainausmerkit ovat yleistyneet erityisesti englannin kielen vaikutuksesta.

Alaviivalliset lainausmerkit

Alaviivalliset lainausmerkit ovat perinteinen tapa ilmaista lainattua tekstiä suomen kielessä. Niitä käytetään sekä yksittäisten sanojen että kokonaisten lauseiden yhteydessä. Esimerkiksi: ’Tervetuloa kotiin’, sanoi hän.

Yläviivalliset lainausmerkit

Yläviivalliset lainausmerkit ovat yleistyneet erityisesti tietokoneiden ja tekstinkäsittelyohjelmien käytön myötä. Ne ovat standardi englanninkielisissä teksteissä, mutta niitä käytetään myös suomen kielessä etenkin silloin, kun tekstiä kirjoitetaan kansainvälisille yleisöille. Esimerkiksi: ”Olen tyytyväinen tähän tulokseen”, totesi tutkija.

Yhdistelmälainausmerkit

Suomen kielessä voidaan käyttää myös yhdistelmälainausmerkkejä, joissa alaviivallisten ja yläviivallisten lainausmerkkien yhdistelmä ilmoittaa tekstissä siteeratun osan. Esimerkiksi: ”Hän sanoi: ’Kävele hitaasti’”.

Johtopäätökset

Suomen kielessä käytetään sekä alaviivallisia että yläviivallisia lainausmerkkejä, ja molemmat ovat hyväksyttyjä ja ymmärrettyjä ilmaisun keinoja. Valinta lainausmerkkien käytössä riippuu usein kirjoittajan omista mieltymyksistä sekä siitä, minkä tyylistä tekstiä hän kirjoittaa.

Usein kysytyt kysymykset

1. Voinko käyttää molempia lainausmerkkejä samassa tekstissä?

Kyllä, suomen kielessä voi käyttää sekä alaviivallisia että yläviivallisia lainausmerkkejä samassa tekstissä eri tilanteissa. Esimerkiksi, esiintyjä totesi: ’Kiitos kaikille’ ja sitten järjestäjä totesi: ”Oli ilo nähdä teidät kaikki paikalla”.

2. Miten valitsen oikeanlaiset lainausmerkit?

Valinta lainausmerkkien käytössä voi riippua tilanteesta, mutta periaatteessa valinnan voi tehdä omien mieltymysten ja tekstityylin mukaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että joissain tilanteissa esimerkiksi virallisissa asiakirjoissa voi olla tarkemmat ohjeistukset lainausmerkkien käytöstä.

3. Voinko käyttää yhdistelmälainausmerkkejä aina?

Kyllä, yhdistelmälainausmerkit ovat hyväksyttyjä suomen kielessä, ja niitä voi käyttää tarpeen mukaan, kun halutaan selkeästi ilmaista tekstissä olevan siteerattu osa.


Johtopäätökset:
Lainausmerkkien käyttö suomen kielessä on monipuolista, ja kirjoittajan on hyvä harkita oman tekstityylinsä ja mieltymystensä mukaan, mitkä lainausmerkit valitsee. Yhdistelmälainausmerkit ovat myös hyvä keino ilmaista siteerattua osaa tekstissä tarvittaessa. On kuitenkin aina hyvä muistaa tilanteen vaikutus lainausmerkkien käyttöön, ja tarvittaessa tarkistaa viralliset ohjeistukset esimerkiksi virallisista asiakirjoista.

UKK:
1. Voinko käyttää molempia lainausmerkkejä samassa tekstissä?
– Kyllä, suomen kielessä voi käyttää sekä alaviivallisia että yläviivallisia lainausmerkkejä samassa tekstissä eri tilanteissa.
2. Miten valitsen oikeanlaiset lainausmerkit?
– Valinta lainausmerkkien käytössä voi riippua tilanteesta, mutta periaatteessa valinnan voi tehdä omien mieltymysten ja tekstityylin mukaan.
3. Voinko käyttää yhdistelmälainausmerkkejä aina?
– Kyllä, yhdistelmälainausmerkit ovat hyväksyttyjä suomen kielessä, ja niitä voi käyttää tarpeen mukaan, kun halutaan selkeästi ilmaista tekstissä olevan siteerattu osa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *