suomalainen lainausmerkki

By | 4 joulukuun, 2023
Suomalainen lainausmerkki

Suomalainen lainausmerkki

Suomalainen lainausmerkki, eli virallinen kieliopillinen termi Suomen kielessä, on seuraavanlainen: ”lainausmerkillä” eli ”lainausmerkillä” (eneinäinen ja monimerkkinen). Suomalaisessa käytössä on yleistynyt enemmän eneitääninen lainausmerkki, mutta myös monimerkkinen lainausmerkki on yhä käytössä.

Suomalainen lainausmerkki poikkeaa jonkin verran muista maista peräisin olevista lainausmerkeistä, kuten englantilaisista lainausmerkeistä, jotka ovat yleisempiä internetissä. Erona on erityisesti, että suomalainen lainausmerkki on aina yläpuolellaan, kun taas englantilainen ja moni muu lainausmerkki on alapuolellaan.

Suomalainen lainausmerkki käytetään usein sitaattien, sananmuunnosten ja muiden vastaavien tekstien yhteydessä. Se on olennainen osa suomen kielen oikeinkirjoitusta ja käytäntöä, ja sen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kirjoituksia laatiessa.

Johtopäätös

Suomalainen lainausmerkki on tärkeä osa suomen kielen oikeinkirjoitusta ja sen käyttöä tulee edelleen vaalia. Vaikka internetin yleistyessä englantilaiset lainausmerkit ovatkin yleistyneet, suomalaisen lainausmerkin käyttö on edelleen suositeltavaa ja sen käytännön tunteminen on hyödyllistä kirjoituksia laatiessa.

Usein kysytyt kysymykset (UKK)

Mitä eroa on eneitäänisellä ja monimerkkinsellä lainausmerkillä?

Eneitääninen lainausmerkki on yksittäinen merkki (”), kun taas monimerkkinen lainausmerkki koostuu kahdesta (””). Näistä eneitääninen on yleisempi suomalaisessa käytössä, mutta molempia näkee edelleen kirjoituksissa.

Vaihteleeko suomalaisen lainausmerkin käyttö eri tekstilajeissa?

Kyllä, suomalaisen lainausmerkin käyttö vaihtelee hieman eri tekstilajien välillä. Esimerkiksi puhutussa kielessä voi olla erilaisia käytäntöjä kuin kirjoitetussa kielessä, ja erilaisissa julkaisuissa (esim. tieteelliset tekstit, kaunokirjallisuus) voi olla hieman erilaisia sääntöjä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *