piste lainausmerkkien sisään vai ulos

By | 9 marraskuun, 2023

Piste lainausmerkkien sisään vai ulos?

Kun kirjoitat tekstiä, saatat joskus miettiä, tulisiko piste laittaa lainausmerkkien sisään vai ulos. Oikea tapa riippuu siitä, millaista tekstiä olet kirjoittamassa ja minkä kielen sääntöjä noudatat.

Jos kirjoitat englantia, yleinen käytäntö on laittaa piste lainausmerkkien sisään. Esimerkiksi: ”Tämä on esimerkkilause.” Jos lainausmerkit liittyvät ainoastaan siihen, että jokin sana tai lause on lainattu toisesta lähteestä, on piste lainausmerkkien ulkopuolella. Esimerkiksi: Opettaja sanoi, että ”hän oli erittäin tyytyväinen oppilaidensa suoritukseen”.

Suomen kielen säännöt ovat kuitenkin erilaiset. Suomessa piste laitetaan yleensä lainausmerkkien ulkopuolelle, paitsi silloin kun kyseessä on kokonainen lause tai virke lainauksineen. Esimerkiksi: ”Olenko menossa ulos vai sisään?” hän kysyi.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa olla johdonmukainen omassa tekstissään. Kun päätät, miten sijoitat pisteen lainausmerkkien suhteen, pidä siitä kiinni koko tekstisi ajan. Tämä auttaa lukijaa hahmottamaan tekstisi rakennetta ja saa sen näyttämään ammattimaisemmalta.

Loppujen lopuksi säännöissä ei ole mitään suurta mysteeriä. Tärkeintä on vain pitää mielessä, että piste sijoitetaan lainausmerkkien sisään englanniksi ja ulkopuolelle suomeksi, ja pitää kiinni valitsemastaan tavasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *