piste lainausmerkki

By | 3 marraskuun, 2023

Kun puhutaan lainausmerkeistä, ensimmäisenä tulee mieleen kirjojen ja tekstien lainaukset, mutta piste lainausmerkin sisällä on myös tärkeä aihe, joka usein herättää keskustelua oikeasta muotoilusta ja sijoittelusta. Piste lainausmerkin sisällä on erityisesti suomen kielen kirjoitusohjeissa tarkkaan määritelty ja sen oikea sijoittelu onkin syytä pitää mielessä kirjoittaessa.

Suomen kielen kirjoitusohjeissa todetaan selvästi, että jos lause päättyy lainausmerkkiin, piste tulee lainausmerkin sisälle. Esimerkiksi: ”Tänään on kaunis sää.” Tässä esimerkissä piste on lainausmerkkien sisällä, koska se päättää lauseen, joka on osa lainattua tekstiä. Tämä koskee myös tilanteita, joissa lause päättyy muuhun lainausmerkin sisällä olevaan välimerkkiin, kuten kysymysmerkkiin tai huutomerkkiin.

Sen sijaan, jos lainaus päättyy jonkin muun sanan tai merkin jälkeen, piste laitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle. Esimerkiksi: Sanotaan, että hänen lempikirjansa on ”Rakkaus on ruma sana”. Tässä esimerkissä piste on lainausmerkkien ulkopuolella, koska lainaus päättyy lainausmerkkien jälkeen tulevaan pisteettömään sanaan ”sanotaan”.

On tärkeää noudattaa oikeaa lainausmerkkien ja pisteen sijoittelua kirjoittaessa, sillä tämä vaikuttaa tekstiin visuaalisesti ja sillä voi olla merkitystä tekstin ymmärrettävyyteen. Väärin sijoiteltu piste lainausmerkin sisälle tai ulkopuolelle voi vaikeuttaa lukijan seuraamista ja aiheuttaa tulkinnanvaraisuuksia.

Vaikka osa kielenkäyttäjistä saattaa pitää tätä sääntöä turhan jäykkänä ja vanhanaikaisena, se on kuitenkin osa suomen kielen kirjoitusohjeita ja niiden noudattaminen on suositeltavaa. Kirjoittaessa on hyvä olla tietoinen sääntöjen olemassaolosta ja pyrkiä käyttämään niitä oikein.

Lainausmerkkien ja pisteen sijoittelusta voidaan toki keskustella ja erilaisia mielipiteitä löytyy. Esimerkiksi englanninkielisessä kirjoituksessa pistettä ei yleensä laiteta lainausmerkkien sisälle. Kuitenkin suomen kielen kirjoitusohjeiden mukaan piste lainausmerkin sisällä on oikea muotoilu ja sitä kannattaa noudattaa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että piste lainausmerkin sisällä on tarkkaan määritelty osa suomen kielen kirjoituksen sääntöjä. Sen oikea sijoittelu vaikuttaa tekstin visuaaliseen ilmeeseen ja lukijan kokemukseen. Vaikka näistä säännöistä voidaan keskustella, on suositeltavaa noudattaa suomen kielen kirjoitusohjeita ja sijoittaa piste oikein lainausmerkkien sisälle tai ulkopuolelle, riippuen lainauksen sijainnista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *