piste lainausmerkin ulos

By | 2 marraskuun, 2023

Piste lainausmerkin ulos on yksi suomen kielen kirjoitusohjeista, joka voi aiheuttaa joskus hankaluuksia kirjoittajalle. Tämän säännön tarkoituksena on määrittää, miten piste asetetaan lainausmerkkien ulkopuolelle, kun lainaus päättyy lauseeseen.

Suomen kielen kirjoitusohjeissa on suositeltu, että piste sijoitetaan lainausmerkkien sisäpuolelle, jos se kuuluu lainattuun tekstiin. Tämä tarkoittaa sitä, että piste tulee lainausmerkkien jälkeen, kun lainaus päättyy lauseeseen. Esimerkiksi: ”Tervehdys!”, hän sanoi.

Kuitenkin, jos lainauksen päättyessä seuraa tekstiä, joka ei ole osa lainattua tekstiä, piste asetetaan lainausmerkkien ulkopuolelle. Tämä koskee erityisesti tilanteita, joissa lainaus päättyy välimerkkiin, kuten pilkkuun tai kysymysmerkkiin. Esimerkiksi: Hän kysyi, ”Oletko nähnyt avaimiani?”.

Tässä kohtaa sääntö voi joskus aiheuttaa hämmennystä. Jos lainaus päättyy kysymysmerkkiin tai huutomerkkiin, kirjoittajan voi olla luonnollista asettaa piste lainausmerkkien sisäpuolelle, vaikka suomen kielen kirjoitusohjeet suosittelevatkin sen sijoittamista lainausmerkkien ulkopuolelle. Esimerkiksi: ”Hänkö se oli?”, hän ihmetteli. Tai: ”Hienoa!”, hän iloitsi.

On kuitenkin tärkeää noudattaa kielenhuollon suosituksia yhtenäisen ja selkeän kirjoitustyylin ylläpitämiseksi. Tällöin piste tulisi sijoittaa lainausmerkkien ulkopuolelle, kuten suositellaan kirjoitusohjeissa.

Vaikka piste lainausmerkin ulos -sääntö voi vaikuttaa pieneltä yksityiskohdalta, sen noudattaminen auttaa luomaan yhtenäisen ja selkeän kirjoitustyylin. Kirjoitusohjeiden tarkoituksena on helpottaa viestinnän ymmärrettävyyttä ja varmistaa, että tekstin merkitys välittyy lukijalle oikein.

Joten seuraavan kerran, kun päätät siteerata tai lainata tekstiä, muista kiinnittää huomiota piste lainausmerkin ulos -sääntöön. Piste lainausmerkkien ulkopuolella voi hieman muuttaa tekstin ilmettä, mutta tärkeintä on varmistaa, että kirjoitusasusi on oikea ja ymmärrettävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *