piste lainausmerkin jälkeen

By | 1 marraskuun, 2023

Piste lainausmerkin jälkeen on kieliopillinen sääntö, jota sovelletaan kirjoittaessa lainauksen päättymisen jälkeiseen tekstiin. Tämä sääntö koskee useita kieliä, mukaan lukien suomi, englanti, ranska ja saksa, ja sen tavoitteena on varmistaa oikeaoppinen lainaustekstin ja seuraavan lauseen erottelu.

Lainausmerkit käytetään tekstissä ilmaisemaan jonkun toisen sanat tai ajatukset suoraan lainattuina. Lainaus alkaa avausmerkillä ja päättyy sulkumerkkiin, jossa voi olla pilkku, piste, huutomerkki tai kysymysmerkki, riippuen kyseisen lauseen lopusta.

Piste lainausmerkin jälkeen -sääntö tarkoittaa sitä, että mikäli lainaus päättyy pisteeseen, kyseinen piste laitetaan lainausmerkkien sisälle. Tämä sääntö perustuu siihen, että pisteellä, joka päättyy lainaukseen, on kaksi tehtävää: se toimii lainauksen päättämisenä ja samalla myös erottaa lainauksen ja seuraavan lauseen toisistaan.

Esimerkiksi:
”Puhutko suomea?” hän kysyi.
Tässä tapauksessa piste on lainausmerkkien sisällä, koska se liittyy lainauksen päätössanaan ”kysyi”. Lauseen päätteeksi tulee siis vain sulkumerkki.

On kuitenkin myös tilanteita, joissa piste tulee lainausmerkkien ulkopuolelle. Tämä koskee tilanteita, joissa lainauksen päätteeksi tulee muuta tekstiä. Piste sijoitetaan silloin lainausmerkkien ulkopuolelle, koska se liittyy koko virkkeeseen eikä pelkästään lainaukseen.

Esimerkiksi:
”Puhutko suomea?” kysyi Anna. – Kysymysmerkki on lainausmerkkien sisällä, mutta piste on niiden ulkopuolella, sillä se liittyy virkkeeseen osoittaen lauseen loppumista.

Tämä sääntö voi aluksi vaikuttaa hankalalta muistaa ja soveltaa jatkuvasti, mutta sen hallitseminen on tärkeää kirjoittaessa, jotta teksti pysyy luettavassa ja ymmärrettävässä muodossa.

On myös hyvä muistaa, että piste lainausmerkin jälkeen -sääntö vaihtelee hieman eri kielissä. Esimerkiksi englanninkielisissä teksteissä piste sijoitetaan lainausmerkkien sisälle, vaikka lainaus päättyisi lainausmerkkien jälkeen tulevaan lauseeseen. Suomessa käytetään usein lainaussääntöä, jossa piste tulee lainausmerkkien ulkopuolelle, mikäli lainaus päättyy lainausmerkkien jälkeiseen tekstiin.

Kaiken kaikkiaan piste lainausmerkin jälkeen on tärkeä sääntö kieliopissa. Sen oikeaoppinen soveltaminen auttaa selkeyttämään kirjoitusta ja edistää tekstin ymmärrettävyyttä. Olipa kyseessä akateeminen tai arkipäiväinen kirjoittaminen, on hyvä muistaa tämä sääntö, jotta teksti näyttää ammattimaiselta ja hyvin kirjoitetulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *