piste ennen vai jälkeen lainausmerkin

By | 29 lokakuun, 2023

Piste ennen vai jälkeen lainausmerkin – kielioppisäännöt selviksi

Kielenhuolto on tärkeä osa kirjoittamista, ja yksi kielioppisääntöihin liittyvä seikka on pisteiden sijoittaminen lainausmerkkien yhteydessä. Moni saattaa pohtia, tuleeko piste laittaa lainausmerkin sisälle vai sen ulkopuolelle. Tässä artikkelissa käymme läpi pisteiden oikean sijoittelun lainausmerkkien yhteydessä.

Perussääntö suomen kielen lainausmerkkien käytössä on, että lainausmerkit laitetaan aina välimerkkien (esim. piste, pilkku) sisälle. Kuitenkin piste on tähän sääntöön ainoa poikkeus. Piste voi tulla lainausmerkin sisään tai sen ulkopuolelle, riippuen siitä, mitä lainausmerkkiä lauseessa käytetään.

Jos lainaus alkaa isolla alkukirjaimella ja päättyy pisteeseen, piste tulee lainausmerkin ulkopuolelle. Esimerkki:

”Tässä lauseessa on piste.”

Jos taas lainaus loppuu pilkkuun, piste tulee lainausmerkin sisälle. Esimerkki:

”Kirjoita artikkeli , joka käsittelee kielioppisääntöjä.”

Lainausmerkkien käyttöä ohjaavat kuitenkin myös toiset säännöt. Esimerkiksi, jos lainaus on osa pidempää lausetta, piste tulee lainausmerkin ulkopuolelle, ellei se kuulu lainauksen sisältöön. Esimerkki:

Opettaja sanoi: ”Tulette kirjoittamaan esseetä kesälomasta”, ja oppilaat olivat yllättyneitä.

Samoin, jos lainattu materiaali päättyy sulkumerkkeihin tai huutomerkkiin, piste tulee lainausmerkin ulkopuolelle. Esimerkki:

Johanna kysyi: ”Missä sijaitsee lähin ruokakauppa?”.

On myös hyvä muistaa, että pisteellä ja pilkulla on usein selkeämpi merkitys sisäpuolellaan kuin ulkopuolellaan. Tämä voi joskus vaikuttaa pisteiden sijoittelussa. Esimerkki:

Ville kysyi: ”Luetko kirjaa joka päivä?”, ja Katri vastasi: ”Kyllä, luen joka päivä.”

Lopuksi, on tärkeää muistaa, että kielenhuollon säännöt voivat vaihdella eri kielissä. Esimerkiksi englannin kielessä piste tulee aina lainausmerkin sisäpuolelle. Siksi kieliopin opiskeluun kannattaa panostaa ja tarkistaa mahdolliset eroavaisuudet eri kielten välillä.

Yhteenvedonä voidaan todeta, että piste ennen vai jälkeen lainausmerkin riippuu lainausmerkin yhteydessä käytetyn välimerkin laadusta ja lainauksen merkityksestä. On syytä tutustua tarkemmin kielioppisääntöihin, jotta omasta kirjoittamisesta tulee selkeää ja oikein muotoiltua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *