pilkku lainausmerkit

By | 22 lokakuun, 2023

Pilkun käyttö lainausmerkkien kanssa on yksi kielenhuollon perusteista, joka voi joskus aiheuttaa hämmennystä. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten pilkkua tulee käyttää lainausmerkkien yhteydessä ja annamme muutamia käytännön vinkkejä sen oikeaan käyttöön.

Lainausmerkkien ja pilkun suhde on melko yksinkertainen. Yleinen sääntö on, että jos pilkku kuuluu itse lainauksen sisälle, se tulee sijoittaa lainausmerkkien väliin. Jos taas pilkku ei kuulu itse lainaukseen, se tulee sijoittaa lainausmerkkien ulkopuolelle.

Esimerkiksi: ”Hän sanoi: ’Tulen myöhemmin.’,” on oikea muotoilu, koska pilkku kuuluu itse lainaukseen. Toisaalta, ”Heidän mottoonsa sisältyy sana ’yhdessä’, ja se kuvastaa heidän arvojaan,” on oikea muotoilu, koska pilkku ei kuulu itse lainaukseen.

Kuten aina, kielenhuollossa on kuitenkin poikkeuksia. Yksi tällainen poikkeus on silloin, kun lainaus on osa lausetta, eikä pilkku sijoitu itse lainaukseen. Tässä tapauksessa pilkku tulee sijoittaa lainausmerkkien ulkopuolelle.

Esimerkiksi: Hän totesi, että ”kaikki on hyvin”, mutta itse asiassa tilanne oli päinvastainen.

On myös hyvä pitää mielessä, että joskus lainauksen sisällä voi esiintyä useita lainausmerkkejä. Tällaisessa tapauksessa pilkku sijoitetaan lainausmerkkien sisään sen mukaisesti, millaisia lainausmerkkejä käytetään. Esimerkiksi: ”Hän sanoi: ’Minä sanoin: “Tulen myöhemmin.”’”, missä pilkku sijoitetaan lainausmerkkien sisään sen mukaan, miten ne esiintyvät lauseessa.

Joskus voi myös olla ymmärrettävää, että pilkku jää lainausmerkkien ulkopuolelle, vaikka se teknisesti kuuluisi lainauksen sisälle. Tämä voi olla esimerkiksi silloin, kun lainaus on lyhyt tai kiinnityn katseeseen. Tällainen käytäntö voi vaihdella kirjoittajan tyylin ja tulkinnan mukaan. Tässä kielenhuoltoa koskevassa kysymyksessä on hieman liikkumavaraa, mutta tärkeintä on pysyä johdonmukaisena omassa kirjoitustyylissään.

Yhteenvetona voidaan todeta, että pilkun käyttö lainausmerkkien kanssa voi vaatia hieman tarkkuutta ja harkintaa. Tärkeintä on ymmärtää, että pilkku tulee sijoittaa lainausmerkkien sisälle, jos se kuuluu itse lainaukseen. Jos pilkku ei kuulu lainaukseen, se tulee sijoittaa lainausmerkkien ulkopuolelle. On myös hyvä muistaa, että poikkeuksia voi olla, ja oman kirjoitustyylin johdonmukaisuus on tärkeää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *