pilkku lainausmerkin jälkeen

By | 22 lokakuun, 2023

Suomen kielen pilkkusäännöt ovat monille haasteellisia hallita. Erityisesti pilkun käyttö lainausmerkkien jälkeen aiheuttaa usein päänvaivaa. Kysymys kuuluukin: tuleeko pilkku laittaa lainausmerkkien jälkeen vai ei?

Pilkkusäännöt perustuvat suomen kielen grammatiikkaan, ja niiden tarkoituksena on selventää ilmaisuja ja tehdä tekstistä luettavaa. Oikein käytettynä pilkku helpottaa tekstin ymmärtämistä ja vähentää mahdollisia tulkintaongelmia. Pilkun laittaminen lainausmerkin jälkeen ei kuitenkaan aina ole pakollista.

Yleisperiaate suomen kielessä on, että pilkku laitetaan lainausmerkkien sisälle, jos se kuuluu suoraan lainattuun tekstiin. Esimerkiksi: ”Hän sanoi, että tulee myöhemmin”. Tässä tapauksessa pilkku kuuluu suoran lainauksen sisälle, joten se tulee lainausmerkkien sisään.

Sen sijaan käytettäessä epäsuoraa lainausta, eli ilmausta, joka kuvaa toisen henkilön puhetta tai ajatusta, pilkku laitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle. Esimerkiksi: Selitin hänelle, että ”olin unohtanut avaimen kotiin”. Tässä tapauksessa pilkku tulee lainausmerkkien ulkopuolelle, koska se ei kuulu suoraan lainattuun ilmaukseen.

On kuitenkin olemassa poikkeuksia tähän sääntöön. Esimerkiksi, jos lainaus alkaa suoraan lauseella, joka ilmaistaan huuto- tai kysymysmerkillä, tulee pilkku lainausmerkkien jälkeen. Esimerkiksi: ”Miten tämä tapahtui?”, kysyi hän.

Pilkun laittaminen lainausmerkin jälkeen voi siis olla monimutkainen asia, ja oikean tavan oppiminen vaatii harjoittelua. Suosittelen aina tarkistamaan pilkkusäännöt tarvittaessa tai pyytämään palautetta omalta tekstinkäsittelijältä, jos pilkkujen käyttö aiheuttaa epävarmuutta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että pilkun laittaminen lainausmerkin jälkeen riippuu lainauksen tyylistä ja kontekstista. Suora lainaus vaatii pilkun lainausmerkkien sisälle, kun taas epäsuora lainaus vaatii pilkun lainausmerkkien ulkopuolelle. Poikkeustapaukset, kuten kysymys- tai huutomerkkiä sisältävä lainaus, tulee tarkastella erikseen. Onkin tärkeää tunnistaa nämä poikkeukset ja noudattaa pilkkusääntöjä oikein kirjoittaessaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *