nuoli lainausmerkki

By | 8 lokakuun, 2023

Nuoli lainausmerkki on typografinen merkki, jota käytetään osoittamaan lainausta tai suoraa puhetta kirjoitetussa tekstissä. Nuoli lainausmerkki on yleisesti käytetty merkki, joka on vakiintunut osaksi kirjoituskielen visuaalista ilmettä.

Nuoli lainausmerkin perusmuoto on kaksi kiinni olevaa sulkeita, joihin on lisätty pystysuuntainen viiva niiden yläpuolelle. Merkki muodostuu siis sulkeista ”(” ja ”)”, sekä niiden yläpuolella olevasta viivasta ”─”. Nuoli lainausmerkin visuaalinen ilme voi vaihdella hieman eri kirjaisilla tai fonteilla, mutta perusmuodoltaan se säilyy samana.

Nuoli lainausmerkin käyttö on yleistä kirjoitetussa kielessä, erityisesti sitaatteja tai lainauksia esitettäessä. Merkkiä käytetään osoittamaan, että seuraava tekstinpätkä on suora lainaus tai puheen tms. aitoja, alkuperäisiä sanoja. Tällä tavoin lukija voi erottaa lainauksen muusta tekstistä ja ymmärtää, että kyseessä on toisen henkilön tai lähteen sanoma.

Nuoli lainausmerkkiä käytetään laajasti erityisesti kirjallisuudessa, lehtiartikkeleissa, tieteellisissä julkaisuissa ja muissa vastaavissa teksteissä. Sitä käytetään myös usein sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä tai Facebookissa, ilmaisemaan suoraa lainausta tai puheenomaista tyyliä. Esimerkiksi nuoli lainausmerkkiä käytetään yleisesti, kun jaetaan toisen henkilön mielipide tai kommentti.

On tärkeää käyttää nuoli lainausmerkkiä oikealla tavalla, jotta tekstiä ei tulkita väärin tai että lainaukset sekoittuvat muuhun tekstiin. Nuoli lainausmerkkejä ei tule käyttää, jos teksti ei ole suoraa lainausta tai puheenomaista tyyliä, vaan ilmaista omaa ajatusta tai kommenttia. Tällöin olisi parempi käyttää esimerkiksi lainausmerkkejä tai muita sopivia ilmaisumerkkejä.

Nuoli lainausmerkki on siis tärkeä ja laajasti käytetty typografinen merkki, joka erottaa lainauksen tai suoran puheen muusta tekstistä. Sen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota, jotta tekstiä ei tulkitse väärin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *