miten lainata lausetta joka n jo lainausmerkeissä

By | 27 syyskuun, 2023

Lainausmerkkien käyttö on tärkeää, kun lainataan tai siteerataan toisen henkilön sanoja tai lauseita. Lainausmerkit osoittavat selvästi, että kyseessä on toisen henkilön ilmaisema ajatus tai lause, eikä kirjoittajan omaa tekstiä.

Kun lainataan lausetta, joka on jo lainausmerkeissä, on tärkeää osoittaa, että kyseessä on toisen henkilön lainaus ja erottaa alkuperäisen lainauksen lainausmerkit omista lainausmerkeistä.

Yksi tapa tehdä tämä on käyttää kaksoislainausmerkkejä. Jos alkuperäisessä lainauksessa on käytetty yksittäisiä lainausmerkkejä, kirjoittaja voi käyttää kaksoislainausmerkkejä osoittaakseen, että kyseessä on toisen henkilön lainaus.

Esimerkiksi, jos alkuperäinen lause on ”Hän sanoi, ’En voi tulla huomenna'”, kirjoittaja voi lainata tätä lausetta seuraavasti: ”Hän totesi: ’En voi tulla huomenna’.” Tässä tapauksessa kaksoislainausmerkit ilmaisevat, että kyseessä on toisen henkilön lausuma, ja lainauksen sisällä olevat yksittäiset lainausmerkit erottuvat selvästi.

Toinen tapa lainata lausetta, joka on jo lainausmerkeissä, on käyttää lainauksia sisältäville lainauksille omaa lainausmerkkiä ja lainausmerkit. Tämä auttaa selvästi erottamaan, mikä osa lainauksesta on kirjoittajan omaa tekstiä ja mikä osa on alkuperäisen lauseen lainaus.

Esimerkiksi, jos alkuperäinen lause on ”Hän sanoi, ’Se oli hänen suurin pettymyksensä'”, kirjoittaja voi siteerata tätä lausetta seuraavasti: ”Hän kertoi minulle: ’Hän sanoi, ”Se oli hänen suurin pettymyksensä”’”.” Tässä tapauksessa lainausmerkit ja lainausmerkit erottavat selvästi kirjoittajan omat sanat alkuperäisen lainauksen osista.

On tärkeää, että lainattu lause säilyttää alkuperäisen merkityksensä eikä muokkaa sitä omien tarkoitusten tai viestin mukaiseksi. Myös lainauksen lähde on aina hyvä mainita, jotta vältetään tekijänoikeuksien loukkaaminen ja osoitetaan kunnioitusta alkuperäiselle kirjoittajalle.

Lainausmerkkien oikea käyttö on olennainen osa kirjoittamista ja tiedon esittämistä selkeästi ja läpinäkyvästi. Kun lainataan lausetta, joka on jo lainausmerkeissä, kirjoittajan tulee käyttää kaksoislainausmerkkejä tai lainata lainausmerkkejä sisältävät lainaukset selventääkseen, että kyseessä on toisen henkilön sanat. Lisäksi lähde tulee mainita asianmukaisesti kunnioittaen alkuperäistä kirjoittajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *