miten kirjoittaa ranskalainen lainausmerkki

By | 24 syyskuun, 2023

Ranskalainen lainausmerkki on erityinen tyyli käyttää lainausmerkkejä ranskankielisessä kirjoituksessa. Sen käyttö eroaa englanninkielisestä lainausmerkkien käytöstä, joten voi olla hyödyllistä oppia käyttämään niitä oikein, jos haluat kirjoittaa ranskankielistä tekstiä tai lukea ranskankielistä kirjallisuutta.

Ranskalainen lainausmerkki tunnetaan myös nimellä guillemet ja se koostuu kulma- tai kaarisulkeista (« ja »). Näitä merkkejä käytetään sekä avoimina että sulkevina lainausmerkkeinä ranskankielisessä kirjoituksessa. Sen sijaan, että käytettäisiin englannin kielissä tavallisia lainausmerkkejä (”” tai ”), ranskankielisessä tekstissä tulee käyttää guillemetteja.

Guillemettien lisäksi, ranskankielisessä kirjallisuudessa ja lehdissä käytetään myös kaksoispisteitä yksittäisten sanojen tai lauseiden korostamiseen. Tämä käyttö on erityisominaisuus ranskankielisessä typografiassa ja osoittaa, että tietty sana tai lause on tärkeä tai huomionarvoinen. Kaksoispisteet sijoitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle.

Kun kirjoitat ranskankielistä tekstiä, on tärkeää käyttää guillemetteja oikein. Aukiollessaan guillemetit sijoitetaan lauseen eteen samalla korkeudella tekstin kanssa. Ranskan kielen perinteiden mukaan guillemetit avautuvat vasemmalle päin («) ja suljetaan oikealle (»). Päinvastoin kuin englanninkielisissä lainausmerkeissä, guillemetteja ei koskaan yhdistetä sanojen tai lauseiden kanssa.

Esimerkiksi, jos haluat lainata vuonna 1862 julkaistua Jules Vernen teosta ”Matka maapallon ympäri 80 päivässä”, ranskankielisessä tekstissä lainausmerkkeinä käytetään guillemetteja seuraavasti: «Voyage au centre de la Terre». Tässä tapauksessa, sulkevat guillemetit sijoitetaan lauseen loppuun, koska se on lainauksen viimeinen sana.

On myös hyvä muistaa, että guillemetit eivät ole käytössä kaikissa ranskankielisissä maissa. Esimerkiksi Sveitsissä ja Kanadassa käytetään perinteisempiä englannin kielen lainausmerkkejä. Kuitenkin, guillemetteja käytetään edelleen laajasti Ranskassa ja useissa muissa ranskankielisissä yhteisöissä.

Joten seuraavan kerran kun kirjoitat ranskankielistä tekstiä, muista käyttää guillemetteja. Ne ovat tärkeä osa ranskankielistä typografiaa ja osoittavat taitosi käyttää ranskankielisiä lainausmerkkejä (« ja ») oikein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *