miten kirjoittaa lainausmerkki

By | 23 syyskuun, 2023

Lainausmerkkien käyttö on tärkeä osa kirjoittamista ja viestintää. Lainausmerkit auttavat erottamaan siteeratun tekstin omasta tekstistä ja ilmaisemaan tietyn sanoman merkityksen tai tarkoituksen. Tässä artikkelissa käsitellään lainausmerkkien oikeaa käyttöä ja tarjoillaan muutamia ohjeita lainausmerkkienn sijoittamiseen.

Ensinnäkin, on tärkeää ymmärtää, että lainausmerkkejä käytetään pääasiassa kahdella tavalla: aitojen sitaattien siteeraamiseen ja sanojen tai ilmaisujen korostamiseen. Aitojen sitaattien siteeraaminen tarkoittaa toisen henkilön sanojen lainaamista sanasta sanaan. Tällöin lainausmerkit asetetaan siteeratun tekstin alku- ja loppupuolelle.

Esimerkiksi, jos haluaisit siteerata Albert Einsteinin sanat ”Fantasia on tärkeämpää kuin tieto”, olisi oikea tapa kirjoittaa se seuraavasti: Albert Einstein sanoi kerran, että ”Fantasia on tärkeämpää kuin tieto.”

Toinen tapa käyttää lainausmerkkejä on korostaa sanoja tai ilmaisuja. Tämä voi tapahtua useista syistä, kuten ironian ilmaisemiseksi tai käsitteiden selventämiseksi. Tällöin lainausmerkit asetetaan korostettavien sanojen tai ilmaisujen ympärille.

Esimerkiksi, jos haluaisit korostaa sanaa ”ihmisoikeudet” lauseessa ”Kaikki kansalaiset ansaitsevat samat ihmisoikeudet”, kirjoittaisit sen seuraavasti: Kaikki kansalaiset ansaitsevat samat ”ihmisoikeudet”.

On tärkeää huomata, että lainausmerkkejä ei tule käyttää joka kerta, kun halutaan korostaa sanaa tai ilmaisua. Liiallinen lainausmerkkien käyttö voi heikentää tekstin selkeyttä ja vaikuttaa lukemisen sujuvuuteen. Käytä lainausmerkkejä harkitusti ja vain silloin, kun sanojen tai ilmaisujen korostaminen on todella tarpeen.

Toinen seikka, joka on otettava huomioon, on lainausmerkkien sijoittaminen lauseessa. Lainausmerkit asetetaan sanan tai ilmaisun ympärille siten, että välimerkit ja muut merkit eivät kuulu lainausmerkkien sisään, ellei siteerattu teksti sisällä niitä.

Esimerkiksi, jos lainaus loppuu kysymysmerkkiin tai huutomerkkiin, lainausmerkkien sijoitus on seuraava: ”Oletko valmis?” hän kysyi. Tai ”Olkaa hiljaa!” opettaja huusi.

Lopuksi, on tärkeää huomioida, että lainausmerkkejä käytetään kirjoitustavasta riippuen hieman eri tavalla. Brittiläisessä englannissa lainausmerkit käännetään siten, että alkuperäisen lauseen uskotaan olevan ajatuksenväli finaalinauhan alapuolella. Amerikkalaisessa englannissa lainausmerkit asetetaan suoraan finaalinauhan viereen. On tärkeää ylläpitää johdonmukaisuutta kirjallisessa työssä ja valita yksi käytäntö, jota noudatat johdonmukaisesti.

Lainausmerkkien oikea käyttö on tärkeä osa tehokasta kirjoittamista. Noudattamalla näitä ohjeita ja harjoittelemalla niiden käyttöä voit vahvistaa viestintääsi ja ilmaista tarkasti tarkoitetun sanoman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *