mitä tarkoittaa lainausmerkeissä

By | 3 lokakuun, 2023

Lainausmerkit ovat yleinen kielenkäytön keino, joka voi herättää kysymyksiä ja epäselvyyksiä. Niiden käyttöä on opeteltu jo ala-asteella, mutta silti niiden merkitys saattaa ajoittain hämmentää tai jäädä epäselväksi. Tässä artikkelissa tarkastellaan lainausmerkkien merkitystä ja niiden käyttötapoja.

Lainausmerkit ovat typografisia merkkejä, jotka asetetaan yksittäisten sanojen, lauseiden tai kappaleiden ympärille. Niiden tarkoitus on osoittaa, että kyseessä on lainaus tai lainausmerkit sisältävä ilmaus, joka eroaa muusta tekstistä. Lainausmerkit voivat olla joko kaksinkertaisia (””), jolloin ne usein merkitsevät suoraa lainausta, tai yksinkertaisia (”), jolloin ne yleensä ilmaisevat epäsuoraa lainausta tai ironiaa.

Lainausmerkkien tarkoitus on erottaa lainaukset muusta tekstistä ja tehdä ne erottuviksi. Käyttämällä lainausmerkkejä voidaan antaa ymmärtää, että kyseessä on toisen henkilön sanat tai kirjoittajan oma ilmaisu jonkin asian erityismerkityksen osoittamiseksi. Lainausmerkkien käyttö voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: suora ja epäsuora lainaus.

Suora lainaus tarkoittaa, että lainausmerkkien sisällä olevat sanat tai lauseet ovat toisen henkilön sanat sellaisenaan. Esimerkiksi: ”Hän sanoi ’Minulla on nälkä'”, ilmaisee toisen henkilön suoraa puhetta. Suoraa lainausta käytetään yleensä suoraan lainatekstin yhteydessä tai raportoidessa jonkun toisen sanoja.

Epäsuora lainaus puolestaan merkitsee, että lainausmerkkien sisällä olevat sanat tai lauseet ovat kirjoittajan omia sanoja, jotka perustuvat toisen henkilön sanomaan asiaan. Esimerkiksi: ”Hän sanoi, että hänellä on nälkä”, ilmaisee toisen henkilön kommentin, mutta kirjoittaja on esittänyt sen omilla sanoillaan. Epäsuoraa lainausta käytetään yleisemmin esimerkiksi sitaatteja käytettäessä tai referoidessa jonkun toisen ajatuksia.

Lainausmerkkien käyttöä voi kuitenkin joskus olla hankala tulkita tai niiden merkitys voi muuttua kontekstin mukaan. Esimerkiksi ironiaa tai sarkasmia ilmaistaessa lainausmerkit voivat merkitä päinvastaista kuin mitä ne yleensä tarkoittavat. Tällaisissa tapauksissa on tärkeää kiinnittää huomiota tekstiyhteyteen ja sen selvittämiseen, miten lainausmerkit on tarkoitettu ymmärrettäväksi.

Tässä artikkelissa käytiin läpi lainausmerkkien merkitystä ja erilaisia käyttötapoja. Lainausmerkit ovat tärkeä osa kielenkäyttöä ja niiden tarkoitus on erottaa lainaukset muusta tekstistä sekä osoittaa, että kyseessä on jonkun toisen sanoja tai kirjoittajan oma ilmaisu. Olipa kyseessä suora lainaus tai epäsuora lainaus, lainausmerkit auttavat lukijaa erottamaan lainatun tekstiosuuden muusta tekstimassasta. On kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota kontekstiin ja pyrkiä ymmärtämään lainausmerkkien merkitys kussakin yhteydessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *