mitä lainausmerkeissä tarkoittaa avokki

By | 30 syyskuun, 2023

Avokki, lainausmerkeissä kirjoitettuna, on käsite, jolla tarkoitetaan parisuhdetta tai asumisjärjestelyä kahden aikuisen henkilön välillä, jotka eivät ole naimisissa tai virallisesti rekisteröidyssä parisuhteessa. Avokkisuhdetta ei siis tunnusteta lainsäädännössä samalla tavalla kuin avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta.

Termi ”avokki” on peräisin ruotsin kielen sanasta ”sambo”, joka tarkoittaa samaan talouteen kuuluvaa henkilöä. Suomessa avokki–termi on yleisesti käytetty kuvaamaan tilannetta, jossa kaksi ihmistä asuu yhdessä ilman avioliittosopimusta tai rekisteröityä parisuhdetta.

Avoliittojen yleistymisen myötä avokkisuhde on tullut yhä yleisemmäksi elämäntapavaihtoehdoksi monille pareille. Ihmiset saattavat hakea avoliitosta esimerkiksi vapaampaa parisuhteen muotoa, sitoutumattomuutta tai taloudellista joustavuutta. Avokkisuhde voi olla myös askel kohti avioliittoa tai parisuhteen tarkempaa määrittelyä.

Vaikka avokki–termi on käytössä, sen juridinen merkitys tai oikeusvaikutukset eivät ole yhtä vahvoja kuin avioliitolla tai rekisteröidyllä parisuhteella. Avokkisuhdetta koskevat säännökset ovat pääasiassa perustaltaan sopimuksiin ja tapauskohtaiseen harkintaan perustuvia.

Esimerkiksi avo– tai avioliitossa olevan väkivaltaisesta teosta voi määrätä turvakielto tai lähestymiskielto, mutta avokkien välisessä tilanteessa vastaavaa suojakeinoa ei ole olemassa. Juridisesti avokki ei myöskään peri toisen avokin omaisuutta ilman testamenttia tai suoraan lain mukaisesti, kuten aviopuolisot tai rekisteröidyt partnerit.

Vaikka avokkioikeuden puute voi aiheuttaa haasteita taloudellisessa tai oikeudellisessa suojassa, on myös tapauksia, joissa avokkien määrittelemä joustava ja sopimuksiin perustuva suhde sopii paremmin elämäntilanteeseen. Monissa tilanteissa avokkien tulee itse sopia yhteisesti talousasioista, omaisuuden hankkimisesta tai jakamisesta sekä esimerkiksi yhteisen lapsen huoltajuudesta.

On tärkeää huomioida, että ”avokki” on käsite, jolla ei ole yhtä tarkkaa määritelmää kuin avioliitolla tai rekisteröidyllä parisuhteella. Erilaisten perhesuhteiden ja elämäntapojen monimuotoisuus edellyttää usein yksilöllistä ja tapauskohtaista harkintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *