mistä saa näppäimistöön lainausmerkit

By | 21 syyskuun, 2023

Näppäimistöön lainausmerkkejä saa usein kirjoittamalla oikeat merkit näppäimistöltä tai käyttämällä erityisiä näppäinyhdistelmiä. Lainausmerkit ovat tärkeitä kielenkäytössä, sillä ne osoittavat sanat tai lauseet, jotka on lainattu toisesta lähteestä tai jotka halutaan nostaa esille erityisellä tavalla.

Näppäimistön peruslainausmerkit löytyvät yleensä välilyöntinäppäimen yhteydestä. Avaa näppäimistö ja etsi välilyöntinäppäin. Näppäimistön vasemmassa yläkulmassa sijaitsee yleensä avattu kohdasta, josta näet yhden lainausmerkin avausmerkin (”) ja sulkevan merkin (”). Kirjoittamalla näitä merkkejä painamalla välilyöntinäppäintä, saat näppäimistöön lisättyä lainausmerkkejä.

Monilla näppäimistöillä on myös mahdollista kirjoittaa suoria lainausmerkkejä erikseen. Avaa näppäimistö ja etsi suurin piirtein m-m-kolmikko. Painamalla shift-näppäintä ja kirjoittamalla samalla kaksi kolmikkoa ”-” ”-” ”-”, saat näppäimistöön suorat lainausmerkit (”). Nämä merkit ovat yleensä käytössä englanninkielisissä kielissä, mutta niitä voidaan käyttää myös suomen kielessä.

Joillakin näppäimistöillä on myös mahdollista kirjoittaa muita erikoislainausmerkkejä, kuten yläpuolisia ja alapuolisia lainausmerkkejä. Näitä merkkejä voi saada käyttöön näppäimistön merkistöasetuksia muuttamalla tai käyttämällä erityisiä näppäinyhdistelmiä. Esimerkiksi Mondegreens Finnish Keyboard Layout -näppäimistöasetuksessa yleisimpiä erikoislainausmerkkejä pääsee kirjoittamaan painamalla alt-gr-näppäintä ja samalla painamalla eri merkkejä.

Jos halutut lainausmerkit eivät löydy suoraan näppäimistöltä, niitä voi hakea myös tekstinmuokkausohjelmasta tai tekstinsyöttötyökalusta, jossa on erityisiä merkistövalikoimia. Esimerkiksi Microsoft Word -ohjelmassa voi etsiä ylimääräiset merkit Insert-välilehdeltä erikoismerkit-kohdasta.

On myös olemassa vaihtoehtoisia tapoja lisätä lainausmerkkejä teksteihin, kuten kopioimalla ja liittämällä ne Internetistä tai käyttämällä erityisiä merkkisovelluksia. Kovin monimutkaisia näiden vaihtoehtoisten tapojen käyttö ei kuitenkaan yleensä vaadi.

Kaiken kaikkiaan lainausmerkkien käyttö on tärkeä osa suullista ja kirjallista viestintää. Oikeiden lainausmerkkien käyttäminen varmistaa, että läsnä olevat viestit ja ajatukset välitetään oikein. Oli kyse sitten muodollisemmasta tai rennommasta viestinnästä, lainausmerkkien asianmukainen käyttö auttaa selkeyttämään ja korostamaan tekstiä ja vahvistamaan sen sanomaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *