milloin käytetään lainausmerkkejä

By | 17 syyskuun, 2023

Lainausmerkit ovat kirjoitetun kielen tärkeä osa, ja niitä käytetään monissa eri tilanteissa. Ne auttavat ilmaisemaan monenlaisia merkityksiä ja tarkoitusta tekstin sisällä. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä käyttötapoja lainausmerkkien kanssa.

Ensinnäkin, lainausmerkkejä käytetään kirjaimellisissa lainauksissa. Tämä tarkoittaa sitä, että lainausmerkkien sisään tuleva teksti on kirjoitettu alkuperäisessä muodossaan ilman muutoksia. Esimerkiksi, jos haluat lainata kirjasta tietyn lauseen tai kappaleen, kirjoitat sen lainausmerkkien sisään, jotta lukijat ymmärtävät, että kyseessä on suora lainaus. Lainausmerkit voidaan asettaa yksittäisiin välimerkkeihin tai tuplapisteisiin riippuen siitä, missä teksti sijaitsee.

Toinen käyttötapa lainausmerkeille on niiden käyttäminen epäsuorassa puheessa tai sitaatissa. Tämä tarkoittaa, että käytät lainausmerkkejä ilmaistaksesi jonkun muun sanat tai ajatukset, mutta et kirjoita niitä sanasta sanaan. Epäsuora puhe voi olla hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun haluat kertoa, mitä joku sanoi tai ajatteli ilman suoraa lainausta. Lainausmerkit auttavat erottamaan tämän osan muusta tekstistä.

Lisäksi lainausmerkkejä käytetään usein ilmaisemaan lainattua tai vierasta sanaa tai ilmaisua. Jos käytät sanaa tai ilmaisua, joka ei ole yleisesti tunnettu tai joka on peräisin toisesta kielestä, lainausmerkit auttavat osoittamaan tämän. Esimerkiksi, jos kirjoitat artikkelin ja haluat käyttää japanilaisia sanoja tai ilmaisuja, voit sijoittaa ne lainausmerkkien sisään osoittaaksesi, että ne eivät ole suomenkielisiä sanoja.

Lainausmerkkejä voi myös käyttää korostamaan tiettyjä sanoja tai ilmaisuja. Tämä auttaa osoittamaan, että haluat kiinnittää erityistä huomiota näihin sanoihin tai ilmaisuihin. Esimerkiksi, jos kirjoitat artikkelin ja haluat korostaa tiettyä sanaparia, voit sijoittaa sen lainausmerkkien sisään.

Tärkeää on muistaa, että vaikka lainausmerkkejä voi käyttää monilla eri tavoilla, niiden käyttöön liittyy myös tietyt säännöt. Esimerkiksi lainausmerkit tulisi aina asettaa suoraan lainauksen tai ilmaisun molemmille puolille. Lisäksi, jos lainaus on pitkä, se voi olla hyvä pilkkoa osiin. Lainausmerkit ovat myös vain yksi tapa ilmaista lainausta tai vierasta sanaa, ja jotkut kirjoittajat voivat käyttää kursiivia tai muita merkkejä vastaavassa tilanteessa.

Kokonaisuudessaan lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoitettua kieltä, ja niitä käytetään monissa eri tilanteissa. Ne auttavat ilmaisemaan suoria lainauksia, epäsuoraa puhetta, vierasta kieltä sekä korostamaan tärkeitä sanoja tai ilmaisuja. Oikein käytettynä ne auttavat lukijoita ymmärtämään tekstin merkityksen ja tarkoituksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *