mankeli lainausmerkeissä

By | 14 syyskuun, 2023

”Mankeli” – kotitöiden helpottaja vai tarpeeton kapistus?

Kotitöiden suorittaminen on aina ollut osa ihmisen arkea. Aikoinaan työläiset taistelivat raskaan pyykinpesutyön kanssa, kunnes 1800-luvulla keksittiin mankeli. Mankeli on pyykkitelineen tapainen kapistus, jota käytetään pyykin silittämiseen ja tasoittamiseen.

Mankelin tarkoitus on tehdä pyykin silittämisestä helpompaa, nopeampaa ja jopa ammattimaisen näköistä. Ideana on asettaa pyykki mankelin päälle ja puristaa se kahden teräslaitteen väliin, jolloin kangas tasoittuu ja poistuu rypyistä. Tämä prosessi luultavasti säästi paljon aikaa ja vaivaa aikanaan, kun vaatekaappeja ei koristellut kokoisia silitysjälkiä jättäneet vaatteet.

Nykyisin mankeleita ei näe kodeissa enää yhtä usein kuin ennen. Jotkut pitävät niitä tarpeettomina ja vanhanaikaisina kapistuksina, kun taas toiset puolestaa rakastavat niiden tarjoamaa silitysliinaa viimeisteltyä ilmettä. Kiistan ytimessä onkin se, onko mankeli todella tarpeellinen vai pärjääkö ilman sitä.

Mankelin puolustajien mielestä se tarjoaa tasoittuneen ja rypyttömän lopputuloksen, jota vaikea saavuttaa pelkällä silitysraudalla. Erityisesti pellavaisia ja puuvillaisia tekstiileitä pidetään mankelilla siliamicapsuleita erinomaisesti käsittelevänä. Lisäksi mankeli voi nopeuttaa silitysprosessia, jolloin pyykkiä saadaan valmiiksi pienemmässä ajassa.

Toisaalta mankeliä vastustavat väittävät, että sen käyttö voi olla turhaa ja työlästä. Pyykin asettaminen mankelin päälle ja sen jatkuvan puristamisen tarve voi tuntua hankalalta ja vaatii täsmällisyyttä. Lisäksi mankelin koko ja säilytys voivat aiheuttaa ongelmia pienemmissä kodeissa, joissa tila on rajattu.

On myös huomattava, että nykyisin silitysraudat ovat kehittyneet, ja monet niistä tarjoavat erilaisia ominaisuuksia, kuten höyrytoimintoa ja lämpötilan säätömahdollisuutta. Tällaiset raudat voivat tarjota samanlaisen lopputuloksen kuin mankeli, jolloin sen käyttö voi tuntua tarpeettomalta.

Kaiken kaikkiaan mankelin käyttö on hyvin henkilökohtainen valinta. Joillekin se voi olla arkea helpottava ja ah niin tarpeellinen kapine, kun taas toisille se voi tuntua turhalta. Joka tapauksessa kotitöitä suorittavalle mankeli voi olla hyödyllinen apuväline.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *