lauseen päättymismerkki lainausmerkkien jälkeen

By | 10 syyskuun, 2023

Lauseen päättymismerkki tulee yleensä lainausmerkkien jälkeen pisteen tai kysymysmerkin muodossa. Tämä sääntö perustuu suomen kielen kirjoitusohjeisiin, joissa korostetaan kirjoitusjärjestystä ja merkkien käyttöä.

Usein lainausmerkit käytetään siten, että ne sulkevat itsensä sisälleen jonkin lauseen tai ilmauksen. Tässä tapauksessa päättämässä lausetta tulevan pisteen tai kysymysmerkin kuuluisi olla lainausmerkkien jälkeen, sillä se viittaa koko lauseeseen, johon lainausmerkit liittyvät.

Esimerkiksi: ”Oliko sinulla kiva päivä?”, hän kysyi äidiltään.
Tässä lauseessa kysymysmerkki tulee lainausmerkkien jälkeen, koska se kuuluu koko kysymykseen, ei vain lainausmerkkien sisällä olevaan ilmaukseen.

On kuitenkin tilanteita, joissa lainausmerkit loppuvat lauseen sisälle. Tällöin päättymismerkki tulee lainausmerkkien ulkopuolelle. Esimerkiksi: Hän kysyi, oliko hänen ystävänsä ”vielä tullut perille?”.
Tässä lainausmerkit sisällä lause päättyy kysymysmerkkiin, mutta koko ilmaistu kysymys jatkuu lainausmerkkien ulkopuolella.

Kirjoitusohjeiden mukaan myös huutomerkki voi olla lainausmerkkien jälkeen, jos se liittyy lainausmerkkeihin eikä koko lauseeseen. Esimerkiksi: ”Hiljaa!” hän sanoi äänekkäästi.
Tässä huutomerkki tulee lainausmerkkien jälkeen, sillä se koskee pelkästään lainausta eikä koko lausetta.

Lopuksi voidaan todeta, että lauseen päättymismerkki tulee yleensä lainausmerkkien jälkeen pisteen tai kysymysmerkin muodossa. Tämän perusperiaatteen avulla voidaan varmistaa selkeä ja oikeinkirjoitettu teksti, jossa merkkien käyttö ja järjestys ovat suomen kielen sääntöjen mukaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *