lainausmerkkien käyttö piste

By | 21 elokuun, 2023

Lainausmerkkejä käytetään monissa eri tilanteissa, ja yksi niiden käyttötavoista on merkitä lainauksia tai suoria puhetekstejä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi toisen henkilön sanomaa lausetta tai lauseen osaa, joka on kopioitu tarkasti alkuperäisestä lähteestä. Lainausmerkit voivat myös korostaa sanoja tai ilmaisuja, jotka halutaan erottaa muusta tekstistä tai jotka poikkeavat tavallisesta kielenkäytöstä.

Lainausmerkit asetetaan yleensä lauseen alkuun ja loppuun, ja ne voivat olla joko yksinkertaisia (’) tai kaksoislainausmerkkejä (”). Kumpia käytetään, riippuu kielenkäytöstä ja paikallisista tavoista. Esimerkiksi suomen kielessä käytetään yleisesti kaksoislainausmerkkejä, kun taas englannissa yleensä käytetään sekä yksinkertaisia että kaksoislainausmerkkejä. Tärkeintä on kuitenkin, että lainausmerkit ovat johdonmukaisin tavoin käytettyjä, jotta lukija ymmärtää, mikä teksti on lainattua tai korostettua.

Kun lainausmerkkien sisällä oleva teksti on osa lausetta, sen ympärille asetetaan yleensä vain yhdet lainausmerkit. Esimerkiksi: Hän sanoi ”Hei!” kun tuli sisään. Jos lainausmerkkien sisällä oleva teksti muodostaa oman lauseensa, sen ympärille asetetaan lainausmerkit sekä alkuun että loppuun. Esimerkiksi: Hän sanoi: ”Tulen heti takaisin.”

Kun käytetään lainausmerkkejä pisteiden kanssa, säännöt vaihtelevat kielistä ja tyyleistä riippuen. Yleinen käytäntö suomen kielessä on, että jos lainausmerkkien sisällä oleva teksti muodostaa oman lauseensa, piste asetetaan lainausmerkkien sisälle. Esimerkiksi: Hän sanoi: ”Kuinka voit?”

Jos lainausmerkkien sisällä oleva teksti on osa lausetta, piste taas asetetaan lainausmerkkien ulkopuolelle. Esimerkiksi: Hän sanoi ”Hei” ja kääntyi pois. On kuitenkin huomattava, että tämä sääntö voi vaihdella eri tilanteissa ja tyyleissä. Esimerkiksi jotkut kirjoitusoppaat suosittelevat asettamaan pisteen lainausmerkkien sisälle aina, kun lainausmerkit seuraavat toista lauseen osaa, kuten pilkkua tai puolipistettä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lainausmerkkejä käytetään monissa eri tilanteissa merkitsemään lainauksia ja korostaakseen tekstiä. Pisteiden käyttö lainausmerkkien kanssa voi vaihdella kielestä ja tyylistä riippuen, mutta tärkeintä on noudattaa johdonmukaista käytäntöä, joka helpottaa lukijan ymmärtämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *