lainausmerkki piste

By | 15 huhtikuun, 2023

Lainausmerkki piste eli haamu-komma on merkki, jota käytetään lainauksen lopun merkintään. Lainausmerkit ovat tuttuja merkkejä kaikille, mutta haamu-komma saattaa olla monelle vieras. Haamu-kommalla tarkoitetaan sitä pienempää pistettä, joka asetetaan lainauksen lopun perään ennen varsinaista loppumerkkiä. Tämä pieni piste on tärkeä merkintä, sillä sen avulla osoitetaan, että seuraava merkki ei enää kuulu lainaukseen.

Haamu-kommaa käytetään yleisimmin silloin, kun lainaus päättyy ilmaukseen, joka ei ole täysi lause. Tällöin lainauksen lopetusmerkiksi tulee haamu-komman lisäksi myös varsinaisen lainausmerkin lisäksi esimerkiksi piste, kysymysmerkki tai huutomerkki. Tässä on muutama esimerkki, joissa haamu-kommaa käytetään:

”Tänään on kaunis sää”, sanoi hän.
”Mikä on suosikkikirjasi?” kysyi opettaja.
”Lopetetaan tämä keskustelu!” huudahti äiti.

Haamu-komman käyttöä kannattaa opetella, sillä sen avulla voi välttyä suurilta väärinkäsityksiltä. Jos lainauksen lopun merkintää ei ole tehty oikein, voi seurata tilanne, jossa lainauksen loppu ja sen jälkeinen teksti sekoittuvat keskenään.

Haamu-komma on yksi niistä asioista, joihin kielenkäyttäjien kannattaa kiinnittää huomiota. Vaikka se vaikuttaa aluksi pieneltä ja merkityksettömältä yksityiskohdalta kirjoittamisessa, voi sen käyttö välttää suuremmat virheet tekstissä. Onkin suositeltavaa, että jokainen kielenkäyttäjä opettelee käyttämään haamu-kommia oikein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *