Lainausmerkit yhdysmerkki on kielen ominaisuus, joka aiheuttaa välillä hämmennystä ja epävarmuutta. Yhdysmerkki on välimerkki, joka yhdistää sanoja tai osia sanoista toisiinsa. Sitä käytetään esimerkiksi yhdistämään sanapareja, kuten ”luku-kirjoitus”, tai liittämään osatekstejä, kuten ”ennen- ja jälkeenpäin”.
Lainausmerkit taas ovat merkkejä, joita käytetään ilmaisemaan lainausta tai erityistä tarkoitusta. Niitä voi käyttää muun muassa ilmaisemaan suoranaista lainausta, epäilyä tai ironiaa.
Kun lainausmerkit ja yhdysmerkki yhdistyvät, syntyy usein kysymyksiä ja pohdintaa oikeasta käytöstä. Miten niitä pitäisi käyttää oikein ja milloin niitä tulisi käyttää?
Yleisimmin lainausmerkit yhdysmerkkiä käytetään silloin, kun yhdysmerkki yhdistää sanoja tai osia sanoista, joita käytetään puhekielisesti tai slangissa. Esimerkiksi sanaparissa ”katso-herrat”, yhdysmerkkiä käytetään korostamaan, että kyseessä on puhekielinen ilmaus tai slangisana. Tällöin lainausmerkit toimivat ikään kuin osoittamaan, että kyseinen sanapari on poikkeuksellinen tai erilaisten kielituottamistapojen piirissä.
Toinen yleinen käyttötapa on käyttää lainausmerkkejä yhdysmerkin ympärillä silloin, kun halutaan ilmaista jokin erityinen tarkoitus. Esimerkiksi ilmauksessa ”työ-jae”, lainausmerkit osoittavat, että ”työ-jae” on tyylillinen valinta tai jokin erikoisempi muotoilu, joka ei ole välttämättä tavallinen kielenkäytön mukainen.
On kuitenkin hyvä muistaa, että lainausmerkkien ja yhdysmerkin käyttöä ei ole virallisissa kielioppisäännöissä eksplisiittisesti määritelty. Siksi käyttö voi vaihdella eri tilanteissa ja teksteissä. Perusperiaate on kuitenkin selvä: lainausmerkit yhdysmerkin ympärillä ilmaisevat, että kyseinen sanayhdistelmä on joko puhekielinen ilmaus, slangisana tai erityisen tarkoitushakuinen.
Oikean käytön varmistamiseksi kannattaa tutustua tekstien kontekstiin ja kieliyhteisön normeihin. Käytön voi myös yhdenmukaistaa omassa tekstissään ja noudattaa valikoivasti tiettyjä käytäntöjä. Keskeistä on kuitenkin ymmärtää lainausmerkkien ja yhdysmerkin yhdistetyn merkitys viestinnällisenä apuvälineenä. Niiden tehtävä on auttaa ilmaisemaan tekstissä jotakin erityistä tai vaihtoehtoista informaatiota, joka ei muuten tulisi ilmi.