lainausmerkit viiva

By | 19 heinäkuun, 2023

Lainausmerkit viiva – Lähdekritiikki ja tekstiammattilaisuus

Lainausmerkit viiva ovat yksi kieliopin ja kirjoitustyylin käytännöistä, jotka ovat kiinnostaneet niin kielentutkijoita, kirjailijoita kuin lukijoitakin. Vaikka lainausmerkit viivan ympärillä näyttävät näppärältä tapalta merkitä sitaatteja ja korostaa sanoja tai lauseita, niiden käyttössä on tärkeää pitää mielessä tekstiammattilaisuus ja lähdekritiikki.

Lainausmerkit viivan ympärillä on yleensä varattu lyhyille ja yksittäisille ilmauksille, joiden tarkoitus on esittää jonkin toisen henkilön ajatus tai sanat. Esimerkiksi ”Elämä on kuin laatikollinen suklaakonvehteja” tai ”Tiedän, että en tiedä mitään” ovat tuttuja lausahduksia, jotka esitetään lainausmerkeissä.

Toisin kuin lainausmerkit kiinteänä osana kielikuvaa, lainausmerkit viiva heijastavat enemmän suoraan sitaattia ja antavat ymmärtää, että ilmaus tai sanat on peräisin joltakulta muulta. Se voi olla esimerkiksi jonkun kuuluisan henkilön lausuma tai tekstilainaus.

Lainausmerkit viivan ympärillä käytetään myös korostamaan jotain ilmausta tai sanaa, joko sen epätavallisuuden tai ironian vuoksi. Esimerkiksi ”uuden” pomo tai ”teko-”ystävä voivat osoittaa, että sanaa käytetään jollain tavalla epätavalliseen tai ivalliseen tarkoitukseen.

Lainausmerkit viiva ovat kuitenkin myös potentiaalinen ansa kirjoittajille ja lukijoille. Kun lainausmerkit ympäröivät sanan, lauseen tai tekstin otteen, lukija saattaa olettaa, että se on peräisin joltain luotettavalta tai arvostetulta lähteeltä. Tekstin laatija taas saattaa käyttää lainausmerkkejä vahvistamaan omaa äänensävyään tai mielipidettään, vaikka sitaatissa ei olisikaan mitään todellista pohjaa.

Tästä syystä on tärkeää harjoittaa lähdekritiikkiä ja varmistaa, että lainausmerkkien ympärillä esitetyt sanat tai lauseet ovat todella peräisin jostain tarkistettavasta ja luotettavasta lähteestä. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi uutistekstejä tai akateemisia artikkeleita lukiessa, jotta vältetään väärinkäsityksiä ja harhaanjohtavaa tietoa.

Tekstiammattilaisen näkökulmasta lainausmerkit viiva ovat osa oikeaa kielenkäyttöä, mutta niiden käytössä on syytä olla harkitseva ja tarkkaavainen. Huolellisesti käytetyt lainausmerkit viiva voivat täydentää tekstiä, tuoda esille tärkeitä ajatuksia ja auttaa lukijaa ymmärtämään kirjoittajan tarkoituksen. Samalla ne kuitenkin osoittavat kirjoittajan ammattitaitoa ja kunnioitusta lukijoita kohtaan, kun niitä käytetään oikeudenmukaisesti ja todentamiseen perustuvalla tavalla.

Lainausmerkit viiva – kätevä työkalu, kunhan muistetaan niiden oikea käyttötapa. Lähdekritiikki, tarkistaminen ja tekstiammattilaisuus ovat avainsanoja, jotka auttavat meitä hyödyntämään lainausmerkkejä viisaasti ja vaikuttavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *