lainausmerkit väliviiva

By | 21 heinäkuun, 2023

Lainausmerkit väliviiva

Lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoitusta, jonka avulla voidaan ilmaista suoria puheenvuoroja, lainauksia tai erityisiä termejä ja ilmauksia. Niiden käyttöön liittyy kuitenkin joitain yksityiskohtia, jotka voivat aiheuttaa epäselvyyttä. Yksi näistä yksityiskohdista on läheisesti liittyvä väliviiva. Miten väliviivaa tulisi käyttää lainausmerkkien kanssa?

Lainausmerkkien käyttö väliviivan kanssa riippuu kielialueesta ja kirjoitustavasta. Esimerkiksi englannin kielessä käytetään yleisesti lainausmerkkejä, kun lainaus alkaa osana virkettä. Suomen kielessä sen sijaan käytetään väliviivaa samassa tilanteessa.

Esimerkiksi englanniksi kirjoitettaisiin: ”Have you seen the movie ’Titanic’?” kun taas suomeksi se olisi: ”Oletko nähnyt elokuvan Titanic?” Väliviiva tekee ymmärrettäväksi, että kyseessä on osa lausetta eikä erillinen sana.

Lisäksi suomen kielessä on tiettyjä tilanteita, joissa väliviivaa käytetään lainausmerkkien kanssa. Esimerkiksi epäsuoran lainauksen yhteydessä, kun ilmaistaan, mitä joku on sanonut tai kirjoittanut aiemmin. Tämä on yleensä laajempi laina tai sitaatti. Väliviivan käyttö tässä auttaa erottamaan epäsuoran lainauksen muusta tekstistä.

Esimerkki: ”Hän sanoi – ja tässä on lainausmerkit ja väliviiva – ’Tämä on paras kirja, jonka olen ikinä lukenut’.”

On tärkeää huomata, että väliviivaa käytetään suomen kielessä vain tällaisissa erityistapauksissa lainausmerkkien kanssa. Muussa tekstissä lainausmerkit toimivat itsessään merkittävinä erottimina, eikä väliviivaa tarvita.

Lainausmerkkien ja väliviivan oikea käyttö on tärkeää selkeyden ja tarkkuuden vuoksi. Pienet yksityiskohdat voivat vaikuttaa merkittävästi lukijan tulkintaan ja ymmärtämiseen. Kirjoittajan tehtävänä on varmistaa, että lainausmerkit ja väliviiva käytetään oikein ja selkeästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *