lainausmerkit sulkuna

By | 11 heinäkuun, 2023

Lainausmerkit sulkumerkkeinä – Mitä se tarkoittaa ja miten niitä käytetään?

Lainausmerkit ovat kirjoittamisen ja puheen yhteydessä käytettyjä merkkejä, jotka osoittavat sanallisen ilmaisun lainaamista tai korostamista. Ne voivat olla joko kaksoislainausmerkkejä (” ”) tai heittomerkkejä (‘ ’). Useissa kielissä, mukaan lukien suomi, käytetään kaksoislainausmerkkejä.

Lainausmerkit sulkumerkkeinä taas tarkoittavat lainausmerkkien käyttöä osana toisten merkkien, kuten sulkeiden, yhteydessä. Tämä tarkoittaa sitä, että lainausmerkkien sisään voidaan sijoittaa lainattu teksti tai ilmaisu, joka puolestaan sisältää muita merkkejä, kuten sulkeita. Tämän tyyppinen käyttö liittyy usein lainausten sisäisiin selityksiin tai määritelmiin.

Esimerkiksi, kun lainataan lähdettä tai kirjaa, jossa on jo sulkeet mukana, voidaan käyttää lainausmerkkejä sulkumerkkeinä osoittamaan, että kaikki sisällä olevat merkit kuuluvat lainaukseen. Tämä auttaa erottamaan lainauksen osat toisistaan ja selkeyttää sitä, mikä osa kuuluu kirjoittajan tekstiin ja mikä osa on lainattua materiaalia.

Yksi esimerkki tästä käytöstä voi olla seuraava:

”Kirjoittamisen taito on tärkeä taito elämässä (ks. Smith & Jones, 2020, luku 3).”

Tässä esimerkissä lainausmerkit sulkumerkkeinä auttavat selvittämään, että kirjoittamisen taito on yleinen ajatus tai väite, kun taas ”ks. Smith & Jones, 2020, luku 3” on tarkempi viittaus tai lainausmuoto. Sulkeissa oleva tieto täydentää aikaisempaa väitettä tai tarjoaa lisäselvitystä sen tueksi.

On tärkeää käyttää lainausmerkkejä sulkumerkkeinä selkeästi ja harkiten. Niiden käytön tarkoituksena on erottaa lainattu teksti tai ilmaisu kirjoittajan omasta tekstistä niin, että lukija pystyy näkemään, että kyseessä on tietyn osa-alueen tarkempi merkitys, selitys tai viittaus. Lainausmerkit sulkumerkkeinä eivät kuitenkaan ole aina välttämättömiä, vaan niiden käyttö riippuu kirjoittajan tarkoituksesta.

Kaiken kaikkiaan lainausmerkit sulkumerkkeinä ovat hyödyllinen tapa käyttää lainausmerkkejä tarkemmin rajatun tekstiosan osoittamiseen. Ne auttavat selkeyttämään lainauksen osia ja erottamaan ne muusta tekstistä. Olipa kyseessä kirjoittaminen tutkimustekstissä tai muussa kirjallisessa ilmaisussa, lainausmerkit sulkumerkkeinä ovat hyödyllinen työkalu tekstin selventämisessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *