lainausmerkit sitaatti

By | 9 heinäkuun, 2023

Lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoitustapaa ja niiden käyttöä tarvitaan erityisesti silloin, kun lainaamme toisen henkilön sanoja tai ajatuksia omassa tekstissämme. Sitaatit auttavat erottamaan lainatut tekstit omista sanoistamme ja antavat lukijalle selkeän viestin siitä, mitä on alkuperäinen teksti ja mikä on meidän omaa ajattelua.

Lainausmerkkien käyttöön liittyy kuitenkin tiettyjä sääntöjä, jotka on hyvä pitää mielessä. Ensinnäkin, lainausmerkkien käyttö on tarkoitettu vain varsinaiseen lainaukseen eli toisen henkilön sanojen lainaamiseen sellaisenaan. Lainausmerkkien ympärille ei kuulu omia ajatuksia, selityksiä tai muita lisäyksiä, vaan ne tulee ilmaista omana tekstinpätkänään.

Toiseksi, lainausmerkkejä käytetään myös silloin, kun siteeraamme jonkin tekstin osaa, kuten runon säkeistöä tai laulun sanat. Tällöin lainaussulkeiden sijaan käytetään lainausmerkkejä osoittamaan, että kyseessä on tarkka lainaus.

Kun lainaamme toisen henkilön puhetta tai kirjoitusta, käytämme suoria lainausmerkkejä, jotka ovat symmetriset koristeelliset merkit (” ”). Suorat lainausmerkit ympäröivät lainatun tekstin ja ilmaisevat, että kyseessä on tarkka lainaus alkuperäisestä lähteestä. Käytämme suoria lainausmerkkejä myös silloin, kun haluamme korostaa jonkin sanan tai ilmauksen erityistä merkitystä.

Esimerkiksi: ”Elämässä on monta ilon hetkeä”, sanoi hän hymyillen.

Kun lainaamme tekstiä toisesta lähteestä, on tärkeää mainita lähde, josta sitaatti on peräisin. Tällöin lukija voi tarkistaa alkuperäisen lähteen ja varmistua lainauksen oikeellisuudesta. Lähteen mainitseminen voidaan tehdä suoraan lainauksen yhteydessä tai tekstissä erikseen viitaten.

Esimerkiksi: Kuten Shakespeare on todennut: ”Kaikki maailman näyttämöt, ja kaikki miehet ja naiset vain näyttelijöitä.”

Lainausmerkkien oikea käyttö auttaa meitä ilmaisemaan ajatuksemme selkeästi ja antaa kunnioitusta alkuperäiselle tekijälle. Se varmistaa myös, ettei tekstissä tapahdu väärinymmärryksiä tai syytöksiä plagioinnista.

Joten, kun lainaat toisen ihmisen sanoja, muista käyttää lainausmerkkejä osoittaaksesi tarkkaan, mikä on lainausta ja mikä omaa tekstiäsi. Käytä suoria lainausmerkkejä suorien lainausten yhteydessä ja mainitse aina lähde, josta lainaus on peräisin. Näin varmistat oikeanlainen ja luotettava viestintä omassa kirjoittamisessasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *