lainausmerkit sitaatti piste

By | 10 heinäkuun, 2023

Lainausmerkit, sitaatti ja piste: Pilkun käyttö lainausmerkkien ja sitaatin kanssa

Lainausmerkit ovat yleisesti käytettyjä kirjoituksessa erityisesti silloin, kun halutaan korostaa jonkin sanan tai ilmaisun erityisyyttä tai ilmaista puhutun kielen osuutta tekstissä. Ne voivat olla yksittäisiä (’) tai kaksinkertaisia (”). Kuitenkin moni kirjoittaja saattaa tuntea epävarmuutta siitä, miten lainausmerkkien käytön kanssa tulisi toimia, erityisesti kun kyseessä on sitaatti tai piste.

Lainausmerkkien ja pilkun käyttö on melko suoraviivaista. Yleinen käytäntö on, että lainausmerkit sijoitetaan suoraan lainattavan tekstin ympärille ja pilkku sijoitetaan lainausmerkkien jälkeen ennen jatkoa tai loppulausetta. Esimerkiksi: ”Tervetuloa”, hän sanoi.

Kuitenkin piste ja lainausmerkit voivat aiheuttaa enemmän pohdintaa. Perinteisesti piste on sijoitettu lainausmerkkien sisään, mikäli se on osa lainattavaa tekstiä. Esimerkiksi: Hän sanoi, ”Tämä on hieno kirja.” Tässä tapauksessa piste on lainauksen osa ja siksi se sijoitetaan lainausmerkkien sisälle. Tämä on yleisesti hyväksytty tapa merkitä lainattavaa tekstiä.

Kuitenkin englanninkielisessä kirjoituksessa, erityisesti Yhdysvalloissa, piste sijoitetaan perinteisesti lainausmerkkien ulkopuolelle, mikäli se ei ole osa varsinaista lainausta. Esimerkiksi: Hän sanoi, ”Tämä on hieno kirja”. Tässä tapauksessa piste ei ole osa lainattavaa tekstiä, joten se sijoitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle. Tätä käytäntöä on alettu yhä enemmän käyttää myös Suomessa.

Vaikka piste sijoitettaisiinkin lainausmerkkien ulkopuolelle, on kuitenkin hyvä muistaa, että lainausmerkkien tulee aina ympäröidä lainattava teksti kokonaisuudessaan, jotta lukija tietää, mikä osa tekstistä on lainaus. Tämä selkeyttää ilmaisua ja vähentää mahdollisia tulkintaeroja.

On tärkeää huomata, että pilkun, pisteen ja lainausmerkkien käyttö voi vaihdella paitsi kirjoitustavan ja maan mukaan, myös tekstin tyylin tai julkaisun ohjeiden mukaan. Jos kirjoitat esimerkiksi tieteellistä tekstiä tai kirjallisuuskritiikkiä, on mahdollista, että julkaisun ohjeissa suositellaan tiettyä tapaa käyttää lainausmerkkejä ja pilkkua. Siksi on aina hyvä tarkistaa käytänteet ja ohjeet kyseiseen tekstilajiin tai julkaisuun liittyen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lainausmerkit, sitaatti ja piste voivat aiheuttaa kysymyksiä kirjoittajalle. Perinteinen käytäntö on sijoittaa piste lainausmerkkien sisälle, mikäli se on osa lainattavaa tekstiä. Kuitenkin nykyään myös lainausmerkkien ulkopuolelle sijoitettu piste on yleisesti hyväksytty tapa, jota erityisesti englanninkielisessä kirjoituksessa käytetään. On kuitenkin aina hyvä tarkistaa ohjeet ja suositukset kyseistä tekstilajia tai julkaisua varten. Tärkeintä on pyrkiä selkeyteen ja ymmärrettävyyteen, jotta lukijalle välittyy oikea viesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *