lainausmerkit sis\’lle vai ulos

By | 6 heinäkuun, 2023

Lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoittamista ja niitä käytetään eri tarkoituksiin. Usein kysytään, pitäisikö lainausmerkit laittaa sisälle vai ulos lauseen tai kappaleen sisällä. Tässä artikkelissa tarkastelemme tätä kysymystä ja selvitämme, milloin lainausmerkit tulee sijoittaa sisään tai ulos.

Lainausmerkit käytetään useimmiten täsmällisen puheen tai kirjoituksen ilmaisemiseen. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi suoran lainauksen yhteydessä tai koko lauseen tai sanan korostamiseen. Lainausmerkkejä käytetään myös ilmaisemaan sitaattia tai nimitystä.

Kun lainataan tiettyjä sanoja tai lauseita suoraan, lainausmerkit sijoitetaan yleensä lainatun tekstin ympärille. Esimerkiksi: ”Olen onnellinen”, hän sanoi. Tässä lainausmerkit on sijoitettu lainauksen ympärille.

Kun lainausmerkkejä käytetään lauseen sisällä korostamaan tiettyä sanaa tai ilmaisua, ne tulee sijoittaa lainatun sanan tai ilmaisun ympärille. Esimerkiksi: Monet ihmiset pitävät sanaa ”kaunis” hyvin kuvaavana. Tässä lainausmerkit on sijoitettu sanan ”kaunis” ympärille.

On kuitenkin joitain poikkeuksia, joissa lainausmerkit tulee sijoittaa ulos lauseen sisällä. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun lainatussa lauseessa käytetään myös pilkkua, pistettä tai muuta välimerkkiä. Esimerkiksi: Hän sanoi: ”Olen hyvin pahoillani.” Tässä lainausmerkit on sijoitettu ulos lainatun lauseen sisältä, koska siihen liittyy myös pistettä.

Toisin kuin englanninkielisessä kirjoittamisessa, suomenkielisessä käytetään päälainausmerkkejä. Tämä tarkoittaa sitä, että lainausmerkit sijoitetaan kahden sisäkkäisen merkin avulla, kuten ”lainattu teksti”. Tätä käytäntöä tulisi noudattaa suomenkielisessä kirjoittamisessa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lainausmerkit sijoitetaan yleensä lainatun tekstin ympärille, mutta poikkeustapauksissa ne voivat sijoittua myös ulos lainatun tekstin sisältä, jos siihen liittyy välimerkkejä. On tärkeää noudattaa oikeaa lainausmerkkien käyttöä, jotta kirjoitus säilyttää selkeytensä ja tarkoituksensa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *