Lainausmerkit ovat kielenkäytön tärkeä osa, joiden avulla ilmaisemme, että tietty tekstiosa ei ole kirjoittajan omaa tekstiä, vaan jonkun toisen ihmisen tai lähteen sanomaa. Lainausmerkkejä käytetään puheessa, kirjallisuudessa, lehdissä, tieteellisissä teksteissä ja monissa muissa tekstityypeissä. Ne antavat tekstin lukijalle selkeän viestin siitä, että seuraava teksti lainataan jostain muualta.
Lainausmerkkien käyttö puheenvuoroissa on etenkin tärkeää, kun halutaan erottaa kaksi eri ääntä toisistaan. Ne auttavat tekstin lukijaa hahmottamaan, missä vaiheessa ollaan alkuperäisen puhujan sanomaan, ja missä vaiheessa taas kirjoittajan omiin ajatuksiin tai selostuksiin viitataan.
Puheenvuoroissa lainausmerkit asetetaan puhujan repliikkien ympärille. Tämä auttaa erottamaan, kun kirjoittaja esimerkiksi raportoi suoraan toisen ihmisen sanomaa tai lainaa puhujaa kirjoittajan omasta näkökulmasta tai arvioivasti. Lainausmerkit varmistavat myös sen, että lukija ei sekoita puhujan sanoja kirjoittajan omiin ajatuksiin tai analyysiin.
Kun käytämme lainausmerkkejä puheenvuoroissa, on tärkeää muistaa oikaista kirjoitusasua, kun lainaamme puhujaa. Esimerkiksi puheessa käytettyjä epätäydellisiä sanoja, lauseiden keskeytyksiä tai toistoja ei kirjoiteta lainaussa ollenkaan, vaan pyritään ilmaisemaan puhujan repliikki luontevalla ja ymmärrettävällä tavalla.
Lainausmerkkien avulla annamme oikeudenmukaista tunnustusta muille puhujille ja kirjoittajille sekä varmistamme, että jokainen viestii omat ajatuksensa selkeästi ja ymmärrettävästi. Niiden käyttö auttaa myös välttämään sekaannuksia tai väärinymmärryksiä ja varmistaa, että lainaaminen tapahtuu asianmukaisella ja kunnioittavalla tavalla.
Lainausmerkit puheenvuoroissa siis toimivat eräänlaisena näyttelijöiden väliaikana, joka selkeästi erottaa kuulijan päähenkilön ja keskeisimmät sivuhenkilöt toisistaan. Niiden käyttö on tärkeää, kun halutaan välittää puhujan ääni ja viesti tarkasti lukijalle, jotta tämä ymmärtää puheenvuoron olevan lainattua aineistoa, ei kirjoittajan alkuperäistä tekstiä.