lainausmerkit pisteen paikka

By | 2 heinäkuun, 2023

Lainausmerkit ovat olennainen osa kirjallista ilmaisua ja ne auttavat meitä ilmaisemaan ajatuksiamme ja viestimään tarkasti. Monet meistä käyttävät lainausmerkkejä päivittäin, mutta tiedätkö oikean pisteen paikan lainausta käytettäessä?

Monella ihmisellä on epäselvyyttä siitä, pitäisikö piste sijoittaa lainausmerkkien sisään vai niiden ulkopuolelle. Yleinen sääntö on, että piste sijoitetaan lainausta koskevien lainausmerkkien sisäpuolelle. Esimerkiksi: ”Olen iloinen”, hän sanoi.

On kuitenkin joitakin poikkeuksia tästä säännöstä. Kun kyseessä on määrättyjä sanoja tai ilmauksia, kuten sanomalehtien otsikot tai kirjan nimet, piste sijoitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle. Esimerkiksi: Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin nimeltä ”Suomen talouskasvu hidastuu”.

Toinen poikkeus koskee tilannetta, jossa lainaus päättyy virkkeeseen, joka ei jatku sen jälkeen. Tässä tapauksessa piste sijoitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle. Esimerkiksi: Hän sanoi: ”En aio tulla takaisin”.

On myös tärkeää muistaa, että pilkku sijoitetaan aina lainausmerkin sisäpuolelle. Esimerkiksi: ”Olemme tulossa”, hän sanoi, ”ja haluamme liittyä teidän seuraan”.

Lainausmerkkien pisteen paikka voi näyttää pieneltä yksityiskohdalta, mutta sillä on merkitystä. Oikein sijoitetut lainausmerkit ja pisteet helpottavat tekstin lukemista ja ymmärtämistä. Ne tekevät myös selväksi, mihin lainaus päättyy.

Joten seuraavan kerran, kun kirjoitat tekstiä, kiinnitä huomiota siihen, missä pisteesi sijoitat. Sääntö on yleensä sijoittaa se lainausmerkkien sisään, mutta muista poikkeukset, kun kyseessä ovat tietynlaiset sanat tai lainaus päättyy virkkeeseen. Pidä mielessäsi myös oikea pilkkujen paikka. Näillä pienillä yksityiskohdilla on suuri merkitys hyvin kirjoitetun tekstin kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *