lainausmerkit pisteen jälkeen

By | 2 heinäkuun, 2023

Lainausmerkit ovat kielenoppaan tunnetuin ja ehkäpä myös yksi kiistanalaisimmista merkinnöistä. Niiden käyttö kohtaa usein erimielisyyksiä ja epäselvyyksiä, erityisesti pisteen jälkeen. Tätä sääntöä koskevat erilaiset tulkinnat ja näkemykset ovat aiheuttaneet keskustelua niin koulutuspiireissä kuin päivittäisessä kirjoittamisessakin.

Perinteisen suomalaisen kieliopin mukaan pisteen jälkeen tuleva ilmaus aloitetaan isolla alkukirjaimella ja ilman lainausmerkkejä. Tämän säännön lähtökohtana on ollut ajatus, että uusi lause alkaa uudella ajatuksella ja siksi sen alkukirjain on iso. Lainausmerkit viestisivät puolestaan suoran puhumisen tai ajatusten ilmaisua.

Kuitenkin esimerkiksi brittiläinen kielioppi antaa tilaa myös toiselle tulkinnalle. Siinä pisteen jälkeen tuleva ilmaus voidaan aloittaa pienellä alkukirjaimella, jos se on lauseen jatkoa tai se on suoraa puhetta ilman ilmausta kuka puhuu. Esimerkiksi: Hän sanoi, että ”tulen pian takaisin.”

Lisäksi on tilanteita, joissa sekä lainausmerkit että iso alkukirjain voivat esiintyä pisteen jälkeen. Esimerkiksi, kun päättelemme vastauksen lyhyestä keskusteluviestistä: ”Okei, kiitos kutsusta.” Tässä tapauksessa pisteen jälkeen tuleva ilmaus aloitetaan pienellä alkukirjaimella, mutta koska teksti jatkuu lainausmerkkien sisällä, suurta alkukirjainta olisi ongelmallista käyttää.

Lainausmerkkien käyttö pisteen jälkeen on siis monitulkintaista ja saatetaan jopa erota eri kielioppioppaiden ja koulutuslaitosten suosituksissa. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota tekstiympäristöön ja ymmärtää, mitä haluat ilmaista lainausmerkeillä. On myös suositeltavaa tarkistaa kohdemaan tai -yhtiön ohjeet, jos aiot julkaista kirjoituksesi.

Kielenkäyttö on jatkuvassa muutoksessa, ja säännöt kehittyvät ajan myötä. On tärkeää pysyä ajan tasalla kielioppien ja linjausten suhteen, mutta myös ymmärtää, että joskus on olemassa useita oikeita tapoja ilmaista itseään. Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä selkeyteen ja ymmärrettävyyteen, oli säännöt pisteen jälkeisistä lainausmerkeistä mitkä tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *