lainausmerkit lainauksen sisällä

By | 21 kesäkuun, 2023

Lainausmerkit ovat tuttuja kaikille, mutta tiedätkö todella niiden käytön säännöt? Lainausmerkit ovat oleellinen osa kirjoitusta, ja niitä käytetään usein lainauksen tai ilmauksen merkitsemiseen. Kuitenkin, vaikka lainausmerkkejä käytetään päivittäin eri konteksteissa, monilla ei ole täyttä tietoa niiden oikeasta käytöstä. Tässä artikkelissa tarkastelemme lainausmerkkien merkitystä ja sääntöjä niiden oikeasta käytöstä.

Lainausmerkit ovat symboli, jota käytetään ilmaisemaan, että esiintyvä teksti on lainauksen tai kirjaimellisten sanojen tarkka ilmaisu. On tärkeää huomata, että lainausmerkit ovat lainauksen alkuperäisen lausujan suojaa ja varmistavat, että lainattu teksti on täsmällinen.

On useita tapoja, joilla lainausmerkkejä voidaan käyttää. Ensinnäkin, lainausmerkkejä käytetään lainauksissa, eli suoraan toiselta henkilöltä peräisin olevissa ilmauksissa. Esimerkiksi ”Hyvää huomenta!”, sanoi naapurini.

Toiseksi, lainausmerkkejä voidaan käyttää ilmaisemaan epätyypillistä tai ironista käyttötapaa. Esimerkiksi ”nopea” koodari käyttää usein sanomalehtiä pöytänsä alusena.

Lainausmerkkejä voi myös käyttää ilmaisemaan, että sana tai phrase on lainattu toisesta kielestä. Esimerkiksi sana ”sushi” tulee japanin kielestä.

Lainausmerkit voivat olla yksinkertaisia (’) tai kaksoislainausmerkkejä (”). Suomalaisessa kirjoituskielessä käytetään yleisesti kaksoislainausmerkkejä, kun taas esimerkiksi englanninkielisessä kirjoituksessa käytetään yleisemmin sekä yksinkertaisia että kaksoislainausmerkkejä.

Lainausmerkit asetetaan lainauksen sisään, ja lainattu teksti kirjoitetaan kursiivilla tai lihavointina. Pilkut tai pisteet laitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle, paitsi jos pilkku tai piste kuuluu välttämättömästi lainaukseen. Esimerkiksi:
Hän sanoi: ”Mene pois täältä.”
En ymmärrä, miksi hän sanoi ”ei”.

On myös tärkeää muistaa, että lainausmerkit eivät ole tarpeellisia, kun käytetään välimerkkiä, kuten kysymys- tai huutomerkkiä, lainauksen lopussa, koska kyseinen merkki jo ilmaisee kysyvää tai huutavaa ilmausta. Esimerkiksi:
Hän kysyi: ”Mistä löysit sen kirjan?”

Lopuksi, lainausmerkkien oikea käyttö on tärkeää sekä kirjoituksen selkeyden että kunnioituksen kannalta lainauksen lausujaa kohtaan. Tulevaisuudessa, kun käytät lainausmerkkejä, muista noudattaa näitä sääntöjä ja varmista, että teksti on täsmällinen ja lainauksen alkuperäistä lausuntaa kunnioittava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *