lainausmerkit kysymysmerkki

By | 20 kesäkuun, 2023

Lainausmerkit ja niiden käyttö kysymysmerkkiä sisältävissä ilmauksissa

Lainausmerkit ovat kirjoitusmerkkejä, joita käytetään monissa eri tarkoituksissa kirjoitetussa tekstissä. Yksi yleisimmistä lainausmerkkien käyttötavoista on merkitä suora lainaus, kun lainataan jonkun toisen henkilön sanoja tai tekstiä. Lainausmerkkejä käytetään myös ilmaisemaan epämuodollista tai leikkisää tarkoitusta sanavalinnoissa. Mutta miten lainausmerkit tulisi käyttää kysymysmerkin kanssa?

Kun lainausmerkit sisältävät kysymysmerkin, niiden sijoittamisessa tulee noudattaa tiettyjä sääntöjä. Yksi yleisimmistä virheistä on asettaa kysymysmerkki lainausmerkkien ulkopuolelle, mikä on oikeastaan virheellinen tapa. Oikea tapa on sijoittaa kysymysmerkki lainausmerkkien sisälle aina, kun kysymyslause päättyy lainauslauseeseen.

Esimerkiksi: ”Miksi aurinko nousee idästä?” kysyi hän.

Toisin kuin suomen kielessä, englannin kielessä lainausmerkit ja kysymysmerkki laitetaan lainalauseen sisä- ja ulkopuolelle sen mukaan, mikä osa kuuluu varsinaiseen lainaukseen ja mikä ei. Suomen kielessä sen sijaan kysymysmerkki sijoitetaan lainausmerkkien ulkopuolelle, elleivät lainattavat sanat ole koko kysymystä sellaisenaan.

On kuitenkin tärkeää huomata, että lainausmerkkien ja kysymysmerkin sijoittaminen on muotoilukysymys, josta voi olla poikkeavia käytäntöjä eri kieliympäristöissä tai tekstityypeissä. Esimerkiksi jotkut käyttävät lainausmerkkejä vain itse kysymyslauseen ympärillä, kun taas toiset laittavat lainausmerkit jokaisen lainatun sanan ympärille. Yleensä kuitenkin pätee sääntö, että kysymysmerkki sijoitetaan lainausmerkkien sisälle, jos koko kysymyslause esiintyy suoraan lainauksena.

Lainausmerkkien ja kysymysmerkin oikea käyttö on tärkeää selkeyden ja ymmärrettävyyden kannalta. Epäselvä sijoittelu voi aiheuttaa virheellisiä tulkintoja ja hämmentää lukijaa. On hyvä muistaa, että lainausmerkkejä käytetään muiden huomion kiinnittämiseksi tekstiin tai ilmausten erityismerkitysten korostamiseksi, ja sääntöjen noudattaminen auttaa varmistamaan, että viestisi välittyy tarkoittamallasi tavalla.

Lainausmerkit ja kysymysmerkki voivat siten tulla vastakkain tekstissä, mutta oikealla sijoittelulla ja noudattamalla kielen sääntöjä voidaan välttää hämmennys ja varmistaa viestin oikea välittyminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *