lainausmerkit kotus

By | 17 kesäkuun, 2023

Lainausmerkit ovat kielellinen työkalu, jota käytetään ilmaisemaan varsinaisen sanoman ulkopuolista merkitystä. Suomen kielessä käytetään yleisesti kahta erilaista lainausmerkkiä: heittomerkkejä (’) ja lainausmerkkejä (”).

Heittomerkit ovat yleisesti käytössä esimerkiksi silloin, kun halutaan tuoda esille yksittäisen sanan tarkka merkitys tai käytetään sananlaskua tai sanontaa. Esimerkiksi sanan ”avata” voisi heittomerkeillä merkitä sille annettua erityistä merkitystä, kuten ”ymmärtää”.

Toisaalta lainausmerkkejä käytetään yleisesti suorissa lainauksissa, kuten puheissa tai tekstien siteerauksissa. Tällöin lainausmerkit ilmaisevat, että kyseessä on jonkun toisen henkilön lausuma tai kirjoittama teksti. Esimerkiksi: ”Minä pidän häntä erittäin lahjakkaana” sanoo Sami.

Kuitenkin lainausmerkkien käytössä voi olla myös joitakin poikkeuksia. Esimerkiksi, kun ilmaistaan jotain sananvastaisesti tai ironisesti, voidaan käyttää lainausmerkkejä ilmaisun kyseenalaistamiseksi. Samoin jos viitataan johonkin sanapariin tai termiin, voidaan lainausmerkkejä käyttää ilmaisemaan, että kyseessä on jonkinlainen käsitteellinen tai epätavallinen ilmaus.

Lainausmerkit ovat siis erittäin tärkeä osa kirjoitusta ja puhetta, ja niiden oikea käyttö auttaa ilmaisemaan tekstin merkitystä tarkemmin. Siksi onkin hyvä muistaa suomen kielen oikeinkirjoituksen perussääntöjä ja tarkistaa tarvittaessa lainausmerkkien käyttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *