lainausmerkit kopio

By | 17 kesäkuun, 2023

Lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoitusta ja viestintää yleensä. Ne auttavat meitä erottamaan ja korostamaan tiettyjä sanoja, lauseita tai ajatuksia. Lainausmerkit toimivat myös sitaattien merkkinä, kun lainaamme jonkun toisen sanomaa tai kirjoittamaa tekstiä.

Lainausmerkit yleensä merkitään kahdella lyhyellä viivalla ” ”. Monissa ohjelmistoissa ja tekstinkäsittelyohjelmissa nämä viivat muuntuivat automaattisesti erikoismerkeiksi, jotka näyttävät hieman erilaisilta, mutta niiden tarkoitus on kuitenkin sama.

On tärkeää käyttää lainausmerkkejä oikein ja harkitusti. Nykypäivänä saatamme nähdä, että lainausmerkkejä käytetään usein epätarkoituksenmukaisesti tai jopa virheellisesti. Joskus ne saattavat olla käytössä vain koristeena tai visuaalisena tehokeinona, mikä voi vääristää tekstien merkitystä.

Oikea tapa käyttää lainausmerkkejä on merkitä niihin sellaisia sanoja, jotka ovat lainauksessa sellaisenaan tai jotka ovat hyvin tarkkoja sitaattina toisen henkilön sanomasta tai kirjoittamasta kirjoituksesta. Esimerkiksi:

– ”Hyvää huomenta!” sanoi hän iloisesti.
– Opettaja sanoi, että ”tämä on erittäin tärkeä tehtävä”.

On myös tärkeää, että lainausmerkit eivät ole liian pitkiä, jotta teksti pysyy selkeänä ja luettavana. Lainausmerkkien väliin voi kuitenkin ’piilottaa’ useita lauseita tai jopa kappaleita, jos ne ovat suoraan toisen lähteen tekstiä. Tässä tapauksessa lainauksen päätteeksi tulee lauseen tai kappaleen lähde.

Lainausmerkkien lisäksi on olemassa myös muita lainausmerkkien kaltaisia merkkejä, kuten heittomerkkiä (’) ja lainausmerkkien sisällä olevia merkkejä (” ”). Nämä käytetään erilaisten ilmaisujen kuvaamiseen, kuten puheenvuorojen tai ajatusten esittämiseen. Esimerkiksi:

– ’En pidä tästä’, hän sanoi.
– Hän ajatteli, ”Tämä on uskomatonta!”.

Kaiken kaikkiaan lainausmerkit ovat tärkeitä apuvälineitä viestinnässä ja niiden oikea käyttö on merkittävää. Sekä kirjoittaessa että lukiessa ne auttavat meitä ymmärtämään kontekstia ja erottamaan tärkeät osat tekstistä. Joten seuraavan kerran kun kirjoitat tai luet tekstiä, kiinnitä huomiota lainausmerkkeihin ja niiden käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *