lainausmerkit kaksi ajatusviivaa

By | 12 kesäkuun, 2023

Lainausmerkit kaksi ajatusviivaa ovat käytetty usein kirjallisuudessa ja lehtijutuissa oikeinkirjoitussäännöistä, kielellisistä ilmaisuista ja ilmausten korjauksista. Niitä käytetään myös, kun merkitään henkilöiden puhetta. Tässä artikkelissa tarkastelemme lainausmerkkien kaksi ajatusviivaa käyttöä ja merkitystä kirjoittamisessa.

Lainausmerkit

Lainausmerkkien käyttö on yhteinen kirjoittamisen tapa monissa eri kielissä. Sanomme, että jotakin sanotaan lainausmerkkien sisällä silloin, kun se on tosi ja todennettu lausuma tai kun se on saanut erityisen painoarvon kirjoittamisen yli. Lainausmerkit ovat siis tärkeitä kirjoituksen rakentamisessa, sillä ne merkitsevät jonkin asian merkityksellisyyttä.

Sääntöjä lainausmerkkien käytöstä

Lainausmerkkiä käytetään ilmaisemaan suoria lainauksia eli henkilön puhetta. Nämä merkit ovat tärkeitä käyttää myös silloin, kun kirjoittaja esittää toisen henkilön tekstiä osana omaa tekstiään tai jos kirjoittaja siteeraa toisen julkaisemaa tekstiä.

Kun kirjoitetaan lainattua tekstiä, seuraavat säännöt liittyvät lainausmerkkien käyttöön:

1. Lainausmerkit käytetään lainaamisen merkiksi

2. Lainausmerkit merkitsevät sitä, että kyseessä on jonkun henkilön sanoma asia

3. Lainauksen alku- ja loppumerkit ovat samanlaisia, käytetään siis molempia merkkejä samassa järjestyksessä

4. Lainausmerkit asetetaan kunkin uuden puhujan alkaessa puhua.

Kaksi ajatusviivaa

Kaksi ajatusviivaa merkitsevät, että henkilö on esittänyt ajatuksensa kesken lauseen. Tällöin toimitaan niin, että kirjoittaja merkitsee keskustelun sen kohdan, jossa keskustelun osanottaja vaihtuu, kahdella ajatusviivalla. Lainausmerkkien kaksi ajatusviivaa käytetään silloin, kun henkilö esittää henkilökohtaisen mielipiteensä tai tunnetilansa kesken lauseen.

Esimerkiksi: ”Minä en pidä toisten ihmisten kommentoinnista – en millään tavalla – sen perusteella, kuinka he näyttävät tai kuinka he käyttäytyvät.”

Tämä esimerkki osoittaa, että kaksi ajatusviivaa käytetään korostamaan tiettyä lausumaa, jonka henkilö haluaa ilmaista tunteensa tai mielipiteensä.

Loppusanat

Lainausmerkkien kaksi ajatusviivaa ovat tärkeitä kirjoitusmerkkejä, jotka ovat käytössä kirjallisuudessa, lehtijutuissa ja yleisissä kirjoitusharjoituksissa. Nämä merkit antavat lisää painoa kirjoittamisen yli ja korostavat tiettyjen asioiden merkittävyyttä. Kun käytät lainausmerkkejä ja kahta ajatusviivaa, muista aina noudattaa kirjoituksen oikeinkirjoituksen ja kieliopin sääntöjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *