lainausmerkit kaartuvat

By | 12 kesäkuun, 2023

Viime aikoina on herännyt keskustelua siitä, miten lainausmerkit pitäisi asettaa. Perinteisesti kirjoitustavaksi on vakiintunut, että lainausmerkit asetetaan suoraan tekstin yläpuolelle ja alapuolelle. Kuitenkin erityisesti ruotsinkielisissä teksteissä käytetään yhä enemmän kaartuvia lainausmerkkejä. Miten nämä kaksi kirjoitustapaa eroavat toisistaan, ja mitä vaikutuksia kaartuvien lainausmerkkien käytöllä on?

Kaartuvien lainausmerkkien käyttö on yleistynyt erityisesti sellaisissa kielissä, joissa käytetään paljon ylä- tai alapisteitä, kuten ruotsissa. Tämä johtuu siitä, että perinteisten lainausmerkkien asettaminen pisteiden yläpuolelle tai alapuolelle voi vaikeuttaa tekstin luettavuutta. Kaartuvat lainausmerkit taas kaartuvat yhdenmukaisesti pisteen tai pilkun yli, mikä selkeyttää tekstiä. Kaartuvien lainausmerkkien käyttö onkin yleistymässä erityisesti ruotsinkielisissä mediassa.

Kaartuvien lainausmerkkien käyttö herättää kuitenkin myös kritiikkiä. Erityisesti suomenkielisessä keskustelussa on huomattu, että kaartuvien lainausmerkkien käyttö voi tuntua keinotekoiselta ja epäselvältä. Tämä johtuu siitä, että erityisesti perinteisessä suomen kielessä lainausmerkkejä on käytetty hyvin selkeänä merkkinä siitä, että kyseessä on lainaus. Kaartuvat lainausmerkit voivat hämärtää tätä merkitystä.

Kaartuvien lainausmerkkien käyttöön liittyy myös kysymyksiä siitä, miten ne vaikuttavat lukijan tekstille antamaan merkitykseen. Erityisesti runouden yhteydessä lainausmerkki voi olla merkityksellinen osa runon sisältöä. Kaartuvilla lainausmerkeillä voi olla vaikutus siihen, miten tietty kohta runosta tulkitaan. Tämä onkin herättänyt kysymyksiä siitä, onko kaartuvia lainausmerkkejä sopivaa käyttää runoudessa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kaartuvien lainausmerkkien käyttö jakaa mielipiteitä. Toisaalta ne parantavat tekstin luettavuutta pisteen tai pilkun yli kaartumisen ansiosta, mutta toisaalta ne voivat hämärtää perinteistä merkitystä lainauksen tunnistamisessa. Kaartuvia lainausmerkkejä käytettäessä onkin hyvä pohtia, millä tavoin ne vaikuttavat tekstin merkityksiin, ja millä tavoin niitä voi hyödyntää esimerkiksi runouden yhteydessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *