lainausmerkit ja viiva

By | 10 kesäkuun, 2023

Lainausmerkit ja viiva ovat kaksi tärkeää kielenkäytön elementtiä, joilla on tärkeä rooli suomen kielessä. Lainausmerkit ovat merkkejä, joilla osoitetaan, että otteessa oleva teksti on lainattu jostakin toisesta lähteestä tai että jokin sana tai ilmaisu on erityinen tai käytetään kuvaannollisesti. Viiva puolestaan on merkki, joka käytetään esimerkiksi yhdistämään sanoja, jakamaan tekstiä osiin tai korostamaan merkitystä.

Lainausmerkkien käyttö

Lainausmerkkejä käytetään monissa eri tarkoituksissa. Yleisimmin lainausmerkkejä käytetään ilmaisemaan suora lainaus, jossa kirjoitettu teksti on suoraan kopioitu jostakin toisesta lähteestä. Tällöin lainausmerkit laitetaan lauseen alkuun ja loppuun, jotta nähdään, mikä teksti on lainattua ja missä tekstissä on kirjoittajan omaa tekstiä. Esimerkiksi: ”Elämä on lyhyt”, sanoi vanha sananlasku.

Lainausmerkkejä voidaan käyttää myös ilmaisemaan kielikuvaa, jolloin sana tai ilmaisu saa erityisen merkityksen. Tällöin käytetään usein lainausmerkkejä tai kursivointia. Esimerkiksi: ”Hän oli aivan pollea”, joka tarkoittaa henkilön olevan hyvin siististi pukeutunut.

Viivan käyttö

Viiva on monipuolinen merkki, jonka käyttöön löytyy useita eri tapoja. Usein viivaa käytetään yhdistämään sanoja, esimerkiksi paria sanaa, jotka muodostavat yhdessä sanan. Esimerkiksi: ääni-ilmaisunopettaja, joka koostuu kolmesta sanasta. Viivaa käytetään myös jakamaan tekstiä osiin, esimerkiksi listoilla tai aikajanoissa. Viivalla voidaan myös korostaa erityistä merkitystä, esimerkiksi erottamalla huomiota vaativa sana muusta tekstistä. Esimerkiksi: Jo tänään on muistettava maksaa lasku – muuten siitä tulee lisämaksuja.

Viiva voidaan myös käyttää jaksottamaan tekstiä, esimerkiksi erottamaan lauseen aihe- tai tekijäosa predikaatista. Tämä voidaan tehdä suoralla viivalla tai kaksoisviivalla, riippuen siitä, halutaanko korostaa vai erottaa osat paremmin toisistaan. Esimerkiksi: Koirat – uskollisimmat ystävämme – ansaitsevat kaiken huolenpidon.

Yhteenveto

Lainausmerkkejä ja viivaa käytetään usein kielenkäytössä ja ne ovat tärkeitä elementtejä, jotka auttavat selkeyttämään tekstiä. Lainausmerkit ovat merkkejä, joilla osoitetaan esimerkiksi lainaus toisesta lähteestä tai korostetaan sanojen merkitystä. Viiva taas auttaa yhdistämään sanoja, jakamaan tekstiä ja korostamaan merkitystä. Kun tiedämme, miten näitä merkkejä käytetään oikein, voimme varmistaa, että tekstimme on selkeää ja ymmärrettävää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *