lainausmerkit ja niminen

By | 8 kesäkuun, 2023

Niminen ja lainausmerkit – Miksi niitä käytetään?

Lainausmerkit ovat kirjallisuudessa ja viestinnässä yleisesti käytetty keino korostaa jonkin sanan, lauseen tai tekstin osan merkitystä. Lainausmerkkejä käytetään myös silloin, kun lainataan suoraan toisen henkilön sanomaa tai kirjoittamaa tekstiä.

Lainausmerkkien käyttöä helpottaa kirjoitettujen tekstien selkeys ja ymmärrettävyys, sillä lainausmerkit erottavat selkeästi toisen henkilön sanoja tai jotakin erityistä ajatusta tekstin muusta sisällöstä. Kirjoitusasu ei siis kärsi siitä, että käytetään lainausmerkkejä ja kirjoitetaan erikseen toisen henkilön sanoma.

Niminen on puolestaan lyhennelmä ilmaisusta niin sanottu nimeltä mainitsematon. Niminen viittaa siis henkilöön tai henkilöihin, jotka eivät halua tulla nimeltä mainituksi tai joita ei tunneta nimeltä.

Niminen-nimitystä käytetään esimerkiksi silloin, kun halutaan kertoa tapahtumista tai ilmiöistä, joiden tekijöistä ei ole tarkempaa tietoa. Niminen voidaan myös mainita silloin, kun henkilöä ei haluta tai voida nimetä yksityisyyden suojaamiseksi.

Koska niminen viittaa henkilöön tai henkilöihin, joita ei haluta tai voida mainita nimeltä, käytetään usein myös lainausmerkkejä. Lainausmerkki näyttää lukijalle, että kyseinen henkilö on jätetty nimettömäksi tarkoituksella.

Lainausmerkkien käyttö ja niminen-nimityksen käyttö lieventävät tekstin sisältöä ja suojaavat yksityisyyttä. Ne myös helpottavat tekstin luettavuutta ja ymmärrettävyyttä.

On tärkeää muistaa, että kirjoitusasun selkeys ja ymmärrettävyys ovat olennainen osa kielen käyttöä. Oikeaoppisesti käytetyt lainausmerkit ja niminen-nimitys tuovat tekstin lukijalle selkeyttä ja helpottavat tekstin ymmärtämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *