lainausmerkit iso alkukirjain

By | 6 kesäkuun, 2023

Lainausmerkit ovat tuttu ja käytetty elementti kirjoituksissa ja tekstityökaluissa. Niitä käytetään osoittamaan sanavalinta, jonka halutaan erottua muusta tekstistä tai josta halutaan tehdä huomioitava. Tämä voi olla esimerkiksi sitaatti, nimi, tekstinoteeraus tai lempinimi. Lainausmerkkejä käytetään myös usein isolla alkukirjaimella. Mutta voiko niin todella tehdä?

Perinteisesti alkukirjaimen käyttämistä lainausmerkkien yhteydessä on pidetty virheellisenä. Suomen kielen lautakunta on ohjeistanut käyttämään lainausmerkkejä pienellä alkukirjaimella. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi kirjallisuuden nimissä tai otsikoissa, käytetään kuitenkin myös isoa alkukirjainta, mutta tässäkin tapauksessa se ei ole tekstin sisällä käytettävä lainausmerkki.

Tällä hetkellä isot lainausmerkit alkukirjaimilla ovat kuitenkin yleistyneet nopeasti etenkin sosiaalisen median maailmassa. Ihmiset käyttävät niitä ilmaisemaan lempinimiä, osoittaakseen kutsumanimiä ja antaakseen teksteilleen erilaista sävyä. Tämänkaltaisen kirjoitustyylin käyttö on kuitenkin yksilöllistä, ja monet ihmiset saattavat edelleen seurata perinteistä normia pienillä lainausmerkeillä.

On myös tärkeää muistaa, että kieli muuttuu jatkuvasti ja kielenkäytössä tapahtuvat muutokset heijastavat yleensä kulttuurin ja yhteiskunnan muutoksia. Isot lainausmerkit alkukirjaimella saattavat siis olla uusi sääntökirjassa, kun tulevat sukupolvet omaksuvat sen osana muuttuvaa kieltä.

Yhtä kaikki, lainausmerkkeihin isolla alkukirjaimella suhtaudutaan tällä hetkellä teknisesti virheellisenä, mutta samaan aikaan moni käyttäjä on omaksunut sen normiksi. Lopulta on tärkeintä tuottaa selkeä ja hyvin kirjoitettu teksti, joka välittää halutun viestin lukijalle, oli käytettyyn kieliformaattiin sitten mikä tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *