lainausmerkit hipsut

By | 4 kesäkuun, 2023

Lainausmerkit hipsut ovat kirjoitusmerkit, joita käytetään merkitsemään kirjoitettua tekstiä, joka on lainattu tai lainattu suoraan toisesta lähteestä. Hipsujen käyttöön liittyy tiettyjä sääntöjä, jotka on hyvä tuntea kirjoittaessa.

Lainausmerkkien käyttö

Lainausmerkit hipsut asetetaan lainatun tekstin ympärille, jolloin ne erottuvat selvästi omasta tekstistä. Lainausmerkkien tehtävä on ilmaista, että kyseessä on lainaus toisesta lähteestä. Hipsuja käytetään esimerkiksi silloin, kun halutaan lainata kirjasta tai artikkelista osa lauseesta tai kappaleesta suoraan.

Lainausmerkkien käyttöä on kuitenkin syytä harkita tarkkaan. Hipsuja ei kannata käyttää esimerkiksi silloin, kun lainauksen sanoma on jo selvästi esitetty omassa tekstissä. Lainausmerkit voivat myös häiritä tekstin luettavuutta, jos niitä käytetään liikaa.

Lainausmerkkien sisällä

Lainausmerkit hipsujen sisällä käytetään silloin, kun lainattu teksti on suora lainaus. Lainausta ei muuteta millään tavalla, vaan se esitetään sellaisenaan, kuin se on lähteessä. Suoraa lainausta edeltää yleensä kaksoispiste.

Esimerkiksi: ”Elämä on seikkailu”, sanoi ystäväni.

Lainausmerkkien ulkopuolella

Lainausmerkit hipsujen ulkopuolella käytetään silloin, kun lainattu teksti sisällytetään omaan tekstiin. Lainaus voidaan esimerkiksi tiivistää, ja siitä voidaan jättää pois joitain osia. Lainausmerkkien sisällä olevat sanat ja lauseet alkavat joko isolla kirjaimella tai pienellä kirjaimella, mikäli ne ovat osa lausetta.

Esimerkiksi: Ystäväni on usein todennut, että elämä on seikkailu.

Hipsujen käyttö muussa kuin lainaustarkoituksessa

Lainausmerkkejä hipsuja voidaan käyttää myös muissa tarkoituksissa. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi ilmaisemaan, että jokin sana tai lause on sarkastinen, sarjakuvamainen tai ironinen. Hipsuja voidaan myös käyttää esittämään, että jokin sana tai lause on uusi, eikä vielä laajalti käytössä.

Esimerkiksi: Mitähän mieltä hän on ”tuplatolpista”?

Yhteenveto

Lainausmerkkien hipsujen käyttö on tärkeä osa kirjoittamista. Se auttaa erottamaan oma teksti lainatusta tekstistä ja selkeyttää viestiä. On kuitenkin tärkeää käyttää hipsuja harkiten ja noudattaa sääntöjä, jotta viesti välittyy lukijalle selkeästi ja ymmärrettävästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *