lainausmerkit hipsut hiirenkorvat

By | 5 kesäkuun, 2023

Lainausmerkit – hipsut hiirenkorvat – ovat merkittävä osa kirjoittamista ja lukemista. Ne ilmaisevat lainauksen alun ja lopun ja erottavat siten lainatun tekstin omasta tekstistä. Lainausmerkkien käyttö oikein auttaa estämään väärinkäsityksiä ja epäselvyyksiä.

Lainausmerkeissä on kaksi erilaista tyyliä: ” hipsut hiirenkorvat ja ’ käänteiset hipsut tai ’ apostrifit. Suomessa käytetään yleensä hipsuja eli kaksinkertaisia merkkejä ” ” . Käänteisiä hipsuja käytetään esimerkiksi englannin kielessä esimerkiksi lainauksen sisällä olevan henkilön repliikkien erottamiseen.

Lainausmerkkien käyttöä tulisi noudattaa tarkasti, sillä väärä merkintä voi hämmentää tekstissä. Lainausmerkit merkitsevät, että siinä oleva teksti on jonkun toisen henkilön tai lähteen peräisin. Esimerkiksi ”Tämä on lainattu kirjasta X” ymmärretään, että lauseen sisältö on kopioitu toisesta lähteestä. Lainausmerkkien käyttö on siis tärkeää, jos halutaan ilmaista, että jokin teksti on toiselta henkilöltä lainattu tai jos teksti sisältää esimerkiksi ironiaa tai sarkasmia.

Lainausmerkit voivat myös erottaa sanan tai lauseen käytössä tarkoitettuun merkitykseen. Esimerkiksi, lause “Miksi ”lievä” masentuneisuus onkaramellia?” on eri merkitys kuin ”Miksi lievä masentuneisuus on karamellia?”. Lainausmerkit antavat karamellille erilaisen roolin lauseessa, joko se on erikoisuus tai se on sanottu sarkastisesti.

Yleisesti ottaen lainausmerkkejä käytetään seuraavissa tilanteissa:

– Lainaukset suorilta vuorosanoilta tai tekstistä, johon halutaan viitata tarkasti
– Lainatut tai käsiteltyjen tekstien osat, kuten kirjaviitteiden nimet tai poiminnat runoterapiasta
– Vaihtoehtoiset tai mahdolliset ilmaukset, kuten kaksi keskelle ketjuuntuvaa yhtäsuuruusmerkkiä
– Ironian tai sarkasmin ilmaiseminen

On tärkeää muistaa, että lainausmerkit voidaan käyttää vain sellaisissa tapauksissa, joissa on selvää, että toisen henkilön tekstiä tai puhetta lainataan tai että käytetään sanoja epätavallisella tavalla. Lainausmerkkejä ei pidä käyttää jokaisen sanan ympärillä, vaan vain merkityksellisissä kohdissa. Lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoitustaitoja ja niiden käyttöä tulisi verestää aina välillä.

Joten vaikka lainausmerkit saattavat näyttää vain hipsuilta hiirenkorvissa, niiden merkitys kirjoittamisessa on erittäin tärkeä. Seuraavan kerran kun aloitat kirjoittamaan, muista tarkastaa lainausmerkkien käyttö oikein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *