lainausmerkit ennen

By | 31 toukokuun, 2023

ja jälkeen lainatun tekstin

Lainausmerkit ovat tärkeä osa kirjoitusta ja niitä käytetään ilmaisemaan, että tietyt sanat, lauseet tai virkkeet ovat suoria lainauksia jostakin toisesta lähteestä. Lainauksia käytetään usein lehtijutuissa, tieteellisissä artikkeleissa, kirjallisuudessa ja jopa puheessa. On kuitenkin tärkeää tietää, kuinka lainausmerkit tulee asettaa oikein.

Lainausmerkit asetetaan aina ennen ja jälkeen lainatun tekstin. Ennen lainausmerkkejä tulee yleensä pilkku tai kaksoispiste, mutta tämä riippuu käytettävästä tyylitapaohjeesta. Jos lainaus sijoittuu lauseen keskelle, tulee lainausmerkkien lisäksi myös pilkku tai kaksoispiste välittämään lainauksen ja loppulauseen välillä.

Jos lainaus sisältää useampia virkkeitä, jokainen uusi virke eritellään pilkulla ja lainausmerkeillä, vaikka se kuuluisikin samaan kohtaan. Näin tekstin luettavuus säilyy paremmin ja lainauksen merkitys tulee selkeämmin esille.

Lainausmerkkien käyttöön liittyy myös muutamia muita sääntöjä. Lainausmerkit tulee asettaa myös silloin, kun siteeraa sanoja tai nimityksiä, jotka ovat harvinaisia tai vierasperäisiä. Jos lainaat koko lauseen, se tulee kirjoittaa niin kuin se on alkuperäisessä lähteessä, mikäli vain se on mahdollista. Jos lainaat tarkalleen alkuperäisen tekstilähteen sanoja, mutta muutat niitä hiukan, tulee muutokset merkitä hakasuluissa.

Kaiken kaikkiaan lainausmerkki on yksinkertainen, mutta tärkeä elementti kirjoituksessa. Sen oikeanlainen käyttö auttaa lukijaa ymmärtämään, mitkä osat tekstit ovat kirjoittajan omia ajatuksia ja mitkä ovat lainattuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *