lainausmerkit ennen pistettä

By | 1 kesäkuun, 2023

Lainausmerkit ovat kirjallisessa ilmaisussa välttämättömiä merkkejä, joilla osoitetaan erottavasti käytettävän sisällön olevan suoraan lainattua tai siteerattua. Lainausmerkit käytetään useimmiten sanan varsinaisen merkityksen korostamiseen, mutta myös päinvastoin, merkityksen vähättelyyn tai ironisointiin.

Käyttäessämme lainausmerkkejä tekstissä, on tärkeää huomioida oikeaoppinen merkkijärjestys. Lainausmerkit tulevat ennen pistettä, sen jälkeen käytetään mahdollista huutomerkkiä tai kysymysmerkkiä. Tämä koskee myös pilkkua, joka sijoitetaan lainausmerkkien sisäpuolelle, jos lainausmerkit koskevat vain osaa lauseesta.

Esimerkiksi: ”En voi uskoa, että jätin avaimet kotiin”, sanoi hän. Huomaa, että lainausmerkki tulee ensin, sitten piste ja sen jälkeen lainauksen sisäpuolella oleva huutomerkki.

Lainausmerkkien käyttö on erittäin tärkeää erityisesti silloin, kun olemme viittaamassa toisten ihmisten teksteihin tai puheisiin. Lainausmerkit kertovat lukijalle, että kyseessä on suora lainaus ja antavat ymmärryksen siitä, mitkä sanat ovat alkuperäisen tekstin tekijän kirjoittamia.

Lainausmerkkien merkitys on erityisen tärkeä myös silloin, kun käytämme ilmaisuja, joilla on yleisesti ymmärretty merkitys, mutta jotka voivat tulkinnanvaraisina aiheuttaa väärinymmärryksiä. Esimerkiksi lause ”hän osti ystäviltään kissan” voi tarkoittaa joko ihmisiä tai eläimiä, mutta lainausmerkkien avulla voidaan selkeyttää lauseen merkitystä: ”hän osti ’ystäviltään’ kissan”, tarkoitetaan tällöin ihmisiä.

Lainausmerkkien oikea käyttö on tärkeää, jotta viestimme pysyy selkeänä ja ilmaisumme onnistuu halutulla tavalla. Pisteiden, huutomerkkien ja kysymysmerkkien sijoittaminen lainausmerkkien jälkeen on kielellinen sääntö, johon kannattaa kiinnittää huomiota, jotta viestimme on selkeä ja hyvin muotoiltu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *